En av Postnords lastbilar har backat på mitt hus vid leverans av vara till mig. Detta skedde den 25 april i år och företaget som Postnord anlitat för körningen har anlitat en hantverkare som gjort en tillfällig reparation av skadan. Nu händer det inget mer från deras sida och jag är inte nöjd med reparationen, hur kan jag gå vidare?
Mac på Rossinggruppen pratar inte längre och Postnord hänvisar till Mac
Lastbilen träffade hörnet på hustaket och skadade vindskivan så att en del av vindskivan lossnade dagen efter, den del som hantverkaren spikade tillbaka senare. Plåten är bucklig och vindskivan är skadad, resterande del av vindskivan vet jag inte hur den mår då ingen har kontrollerat detta. Lastbilen väger ca 8 ton så den stannar inte direkt när den kör på något
Mvh
Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.
Inledning
Om någon orsakar skada på din egendom kan du ha rätt att erhålla skadestånd för att kunna återställa saken i sitt ursprungliga skick. Jag kommer i det här svaret försöka svara på om du har rätt till skadestånd, vem som ska betala ett eventuellt skadestånd samt hur du kan gå vidare med detta.
Skadestånd
Enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen (SkL) så ska den som av vårdslöshet vållar sakskada ersätta skadan. Genom att lastbilschauffören har skadat ditt hus med sin lastbil är det enligt mig troligt att han agerat vårdslöst vilket utlöser skadeståndsansvar. Detta är dock inte skrivit i sten utan olika omständigheter kan göra att chauffören inte alls agerat vårdslöst men utifrån den information jag har råder det starka skäl för att det faktiskt varit ett vårdslöst beteende. För att skadeståndsansvar ska bli aktuellt ska det även finnas en skada vilket det gör i ditt fall då vindskivan fortfarande är skadad oavsett hantverkarens försök till lagning. Det finns alltså en skada som uppkommit genom vårdslöshet vilket betyder att vi får gå vidare till att se vem som är ansvarig för detta.
Vem är betalningsansvarig?
Om vi går tillbaka till 2 kap. 1 § SkL så är det den som orsakar skadan som även ska ersätta den. Detta innebär enligt ordalydelsen att det är lastbilschauffören som ska ersätta skadan. Det finns dock i 3 kap. 1 § SkL ett så kallat principalansvar vilket innebär att arbetsgivare i vissa fall ansvarar för skador som uppkommit av dess anställda. Enligt 3 kap. 1 § SkL så ansvarar arbetsgivaren för sakskada som arbetstagaren vållar genom fel eller försummelse i tjänsten. Då chauffören i ditt fall är anställd av företaget som Postnord anlitat är det även det företaget som ska betala för skadan. Det är alltså Rossinggruppen du ska vända dig till fortsatt.
Vad har du rätt till?
Vad som ska ersättas vid en sakskada framgår av 5 kap. 7 § SkL. Du har enligt denna paragraf rätt till ersättning för dels sakens värde eller reparationskostnad och värdeminskning, dels annan kostnad till följd av skadan och slutligen eventuell inkomstförlust.
Hur går du vidare?
Jag skulle först och främst rekommendera dig att åter igen kontakta Rossinggruppen men framföra att du numera funderar på att vidta rättsliga åtgärder om inte denna situation löses. Om du fortfarande inte får någon reaktion från motparten kan du gå vidare genom att lämna in en stämningsansökan. Hur du går tillväga och vidare information om processen hittar du på denna länk. Jag skulle dock råda dig att prata med ett juridiskt ombud om hela situationen innan du väljer att gå in i en process då det kan bli kostsamt och en eventuell vinst kanske inte väger upp de kostnader som en process medför.
Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.