Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Rimligt bötesbelopp?

Hej, jag dömdes för ringa narkotikabrott efter att jag blev gripen med 3,3g amfetamin på mig. Påföljden blev 120 dagsböter a' 360kr. Min fråga är bara ifall antalet dagsböter är rimlig? Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2018-06-06

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om dagsböter regleras i brottsbalken.

Antalet dagsböter
Antalet dagsböter bestäms till ett antal mellan 30 och 150 (25 kap. 2 § brottsbalken). Bedömningen görs med utgångspunkt i brottets straffvärde. Med straffvärde menas kort sagt hur allvarligt ett brott är i relation till andra brott. Detta bestäms inom straffskalan för brottet och med hänsyn till bland annat den skada som brottet medfört. Reglerna i brottsbalkens 29:e kapitel blir här aktuella.

För att tillförsäkra att alla domstolar ska döma lika i lika fall har Riksåklagaren gjort en sammanställning av tidigare domar och de antal dagsböter som där döms ut. Denna sammanställning fungerar som vägledande i bedömningen. För ringa narkotikabrott, där gärningsmannen har innehaft 3-3,5 gram amfetamin för eget bruk, är 120 dagsböter den vanligaste påföljden.

Dagsbotens storlek
Storleken på dagsboten är lägst 50 kr, högst 1000 kr (25 kap. 2 § brottsbalken). Storleken baseras på gärningsmannens inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt och varierar därför kraftigt från fall till fall. Även här har Riksåklagaren meddelat riktlinjer som är vägledande i bedömningen.

Sammanfattning
Eftersom jag inte är införstådd i omständigheterna i ditt specifika fall kan jag inte ge ett exakt svar på om din böter är rimlig eller ej i sin helhet.

120 dagsböter för ett ringa narkotikabrott bestående av innehav av 3,3 gram amfetamin är dock i linje med tidigare domar och är därför ett rimligt antal.

Jag hoppas att du fick lite mer klarhet i frågan!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.