Hej
Vi är en ideell förening , vår nya revisor har inte deklarerat arbetsgivareavgifter i tid för 3 månader. Iom att vi får bidrag ifrån arbetsförmedlingen så ny kräver dem att vi betalar tillbacka bidraget pga vi inte betalt arbetsgivaravgifter i tid och ny hamnar vi i situation där vi har betalat löner och arbetsgivar avgifter plus bidraget vi fick från arbetsgörmedlingen.
Vi har inte möjlighet till att batala så att ny undrar vi kan revisorn bli personlig ansvarig utan att vi begär konkurs eller att föreni gen går i konkurs fast revisorn erkäner att ta personligt ansvar.
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Det verkar inledningsvis som att det råder viss förvirring kring begreppen. En revisor ska inte deklarera arbetsgivaravgifter. Det är en kassörs uppgift. En revisor ska granska en förenings verksamhet. Jag kommer dock i mitt svar att utgå från att frågan gäller ansvar för en revisor som i sin granskning inte påpekar att det har begåtts fel gällande deklaration av arbetsgivaravgifter. Om frågan istället gäller kassörens ansvar för att deklarera arbetsgivaravgifter är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga och förtydliga detta.
Det finns tyvärr ingen lag som reglerar ideella föreningars verksamhet. Det finns däremot en lag som rör ekonomiska föreningars verksamhet. Det går inte att tillämpa denna lag direkt på er förening, men det går att göra analogier (jämförelser) och på så sätt "skapa" regler för ideella föreningar. Man måste dock vara medveten om att det är svårt att säga särskilt mycket i sådana här frågor (vilket antagligen är anledningen till att ingen av mina kollegor har valt att svara på din fråga).
Skadestånd enligt skadeståndslagen
De allmänna reglerna om skadestånd finns i skadeståndslagen. För att få skadestånd för ren förmögenhetsskada (alltså pengar) krävs att den skadeståndsskyldige har orsakat skadan genom brott. Det kan vara så att er revisor har begått skattebrott. I sådana fall har ni rätt till skadestånd enligt skadeståndslagen. Skattebrott regleras i skattebrottslagen. Jag har dock svårt att se (utifrån de uppgift du gett mig) att revisorn skulle ha begått skattebrott. Det krävs att revisorn handlade uppsåtligen (alltså medvetet och med avsikt, insikt eller likgiltighet gällande att revisionsberättelsen skulle innebära att föreningen betalade för lite skatt). Någon möjlighet till generellt skadestånd finns således inte, utifrån de uppgifter du har uppgett.
Personligt betalningsansvar
När det gäller personligt betalningsansvar är det som sagt svårt att hitta lagstöd. Vi kan inte tillämpa revisionslagen på ideella föreningar. I revisorslagen hittar vi visserligen krav på att revisorer ska iaktta "god revisorssed", men det finns ingen möjlighet för en förening av utkräva ansvar genom denna lag. Den reglerar snarare förhållandet mellan revisorer och Revisionsnämnden, som kan ta ifrån revisorer sin titel.
Det vi har kvar är således reglerna i lagen om ekonomiska föreningar. Den gäller, som namnet antyder, endast ekonomiska föreningar. Det jag säger nu är alltså inte helt klarlagt, utan ska snarare ses som argument som man skulle kunna framföra i en eventuell tvist med revisorn.
Revisorn i en ekonomisk förening ska i sin revisionsberättelse "anmärka om denne har funnit att föreningen inte har fullgjort sin skyldighet att i rätt tid betala skatter och avgifter som omfattas av skatteförfarandelagen". Arbetsgivaravgifter är en sådan avgift som omfattas av skatteförfarandelagen. Revisorn i en ekonomisk förening är således skyldig att anmärka ifall föreningen inte har betalat arbetsgivaravgifter i rätt tid.
Om revisorn är auktoriserad (vilket sällan är fallet i en ideell förening) har denne även visst ansvar att rapportera brottslig verksamhet. Att inte betala arbetsgivaravgifter skulle kunna utgöra skattebrott. Det här är dock antagligen inte tillämpligt i ditt fall, varför jag inte kommer att redogöra tydligare för dessa regler.
En revisor som "uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen när han eller hon utför sitt uppdrag ska ersätta skadan". Oaktsamhet delas in i två kategorier: medveten oaktsamhet (vad revisorn var medveten om) och omedveten oaktsamhet (vad revisorn borde ha varit medveten om). Jag hittar ingen information om vilken slags oaktsamhet som avses i lagen (det bästa för föreningen är ju om det räcker med omedveten oaktsamhet). Eftersom att det i ditt fall rör sig om en ideell förening kan det dock vara så att oaktsamhet inte alls medför skadeståndsansvar. Eller så gör det det, fast bedömningen av vad revisorn borde ha varit medveten om påverkas (eftersom att det är en ideell och inte en ekonomisk förening).
Rekommendation
Sammanfattningsvis så finns det alltså ingen tydlig regel som säger att en revisor i ditt fall är skadeståndsskyldig. Det finns dock en möjlighet att genom analogier (jämförelser) med lagen om ekonomiska föreningar utkräva ansvar. Revisorer i ekonomiska föreningar har vissa uppgifter, som man skulle kunna anse att er förenings revisor har brutit mot. Huruvida det går att utkräva ansvar för detta är dock oklart.
Jag rekommenderar därför att du kontaktar en av våra jurister. De kan skapa sig en bättre helhetsbild och göra en mer kvalificerad bedömning av ditt skadeståndsanspråk. Du hittar mer information om våra tjänster HÄR.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, och någorlunda insikt i det relativt komplicerade regelverket kring ideella föreningar. Om jag har varit otydlig eller missat någon del av din fråga, eller om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att ställa en ny fråga. I övrigt hoppas jag att det löser sig med föreningens ekonomiska situation.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.