Hej! En person är skyldig mig pengar jag har lämnat in detta hos Kronofogden men jag har inte kryssat i ränta. Nu har det gått flera år sedan 2011 så Räntan är ju ett betydande belopp kan jag skicka personen en faktura på ränta därför jag anser fortfarande att personen är skyldig mig åtta procent ränta.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
När du skriver att du har vänt dig till Kronofogden (KFM) antar jag att du gjort detta när du ansökt om betalningsföreläggande. Ett betalningsföreläggande är en summarisk process som går ut på att få ett skuldförhållande fastställt och tillämpas när skuldförhållandet är ostridigt mellan parterna. Ett utslag om betalningsföreläggande är en exekutionstitel som senare användas för att utmäta tillgångar hos den skuldsatte som betalning för skulden (3 kap. 1§ utsökningsbalken 8p.).
I ansökan om betalningsföreläggande ska du uppge om du vill kräva personen på ränta (11 § lag om betalningsföreläggande och handräckning). I blanketten som du använder på KFM:s hemsida kan du även se att det finns en särskild ruta att kryssa i om du vill yrka på dröjsmålsränta. Blanketten hittar du här.
Om du har glömt att ange att du vill ha ränta och fått ett utslag om betalningsföreläggande så uppkommer frågan om du fortfarande har rätt att kräva personen på ränta, eller om din chans att kräva ränta gått förlorad på grund av res judicata. Res judicata är latin och innebär att domstolen ska avvisa en talan om en sak som redan har prövats, eller som det står i lagtexten: “Ej må fråga, som sålunda avgjorts, ånyo upptagas till prövning” (17 kap. 11§ rättegångsbalken).
Den här frågan har nyligen prövats i en dom från Hovrätten, RH 2016:41. I domskälen skriver domstolen att rättskällorna i dagsläget tyder på att det inte finns något hinder mot att framställa ett ränteyrkande mot en skuld i en ny rättegång även om skuldförhållandet avgjort vid en tidigare dom. Den här domen är inte prejudicerande, men ger ändå en fingervisning om hur rättsläget ser ut.
Tillämpning i ditt fall
Först och främst tycker jag att du ska framföra ditt ränteyrkande i samband med att du vänder dig till KFM. Om det är för sent att göra det nu bör du kunna kräva din gäldenär på ränta ändå. Antingen gör du det genom att skicka en faktura eller så ansöker du om betalningsföreläggande igen hos KFM.
På KFM:s hemsida kan du hitta information om hur du kan få hjälp att driva in pengar för en förfallen skuld, räkna ut ränta m.m. Du kommer i kontakt med KFM:s hemsida här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.