Hej! Bifogar länken till vad detta gäller: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/369528.html
Registrering av civilstånd i folkbokföringen vid flytt till Sverige. 3.3 Rättsfall
En bekant till mig (icke EU-medborgare) kom till Sverige på uppehållsrätt som anhörig för ett antal år sedan. Han var frånskild och angav detta, men i brist på dokumentation som styrkte detta registrerades han som gift. Detta har påverkat honom väldigt negativt, speciellt i hans personliga liv. Jag har försök att hjälpa honom hit och dit, men vi har ännu inte hittat en lösning. Genom en slumpvis Google-sökning kom jag in på den bifogade länken. Där fanns det berättat om tre rättsfall, där situationen var lik min bekantes. Men, i brist på bevis som talade om att personerna fortfarande var gifta, blev Skatteverket tvingade av rätten att faktiskt registrera dem som skilda eller ogfita.
Det jag undrar är därför hur vi kan gå till väga för att lösa detta även åt min bekante.
Tack på förhand!
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Precis som du har läst har Kammarrätterna i några fall funnit att personerna i fråga skulle registreras som ogifta, av lite olika anledningar. I ett av fallen ansåg domstolen att det inte fanns anledning att ifrågasätta klagandens uppgift om att hen var frånskild, och att man rimligen inte kan ställa krav på att en uppgift om att en person är frånskild ska styrkas, om uppgifterna i utredningen i övrigt stödjer det som anmälts. I det andra fallet ansåg domstolen att det, på grund av omständigheterna i landet där personen var ifrån, gjorde att det inte gick att fästa tilltro varken till uppgiften att personen hade varit gift eller att hen hade skiljt sig. Därför registrerades personen som ogift. (Nämnas bör dock att rättsfall från Kammarrätterna inte är prejudicerande.)
Utfallet av Skatteverkets bedömning ska alltså bero på omständigheterna i det särskilda fallet och vad som har kommit fram av utredningen. Om det exempelvis finns tydliga omständigheter som talar för att personen i fråga är gift, kan myndigheten registrera personen som gift.
Skatteverkets bedömning i din väns fall bör alltså ha grundat sig på omständigheterna i just det fallet. Det kan exempelvis vara så att man under utredningen kunde konstatera att din vän hade varit gift tidigare, men att det saknades dokumentation som kunde styrka att en skilsmässa hade ägt rum. Emellertid fastslogs det i ett tidigare, prejudicerande rättsfall, att Skatteverket, vid bedömningen av de uppgifter som ska registreras inom folkbokföringen, inte ska göra någon närmare prövning i sak av de uppgifter som ska registreras. Skatteverket har att utgå från lätt konstaterbara fakta och bör inte registrera något i de fall då registreringsunderlaget är bristfälligt eller oklarheter förekommer.
Om det är så att du och din vän anser att registreringen skedde på oriktiga grunder, och att allt talar för att din vän borde ha registrerats som frånskild eller ogift, kan beslutet angripas på några olika sätt. Eftersom du uppger att registreringen skedde för några år sedan utgår jag från att överklagandetiden (tre veckor) har löpt ut, vilket gör beslutet svårare att angripa.
Rekommendation
Mitt råd är att du och din vän i första hand kontaktar Skatteverket med en begäran om rättelse av beslutet i enlighet med reglerna i förvaltningslagen. Skatteverket är inte juridiskt skyldig att pröva en sådan informell begäran, men det kan vara ett sätt att uppmärksamma myndigheten på att något kan ha gått snett vid handläggningen. Myndigheter ska nämligen ändra ett beslut som den meddelat i första instans om den anser att beslutet är uppenbart felaktigt i något väsentligt hänseende och beslutet kan ändras snabbt och enkelt. Ni kan hitta kontaktuppgifter till Skatteverket på deras hemsida.
Jag hoppas att du och din vän har fått vägledning i detta! Ni är varmt välkomna att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist om ni behöver mer hjälp att föra ärendet vidare. Du kan också alltid ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.