Hej, Jag har en liten fundering då där jag bor sker det en massa urintester på bilister. Då polisen även gör narkotikatest och känner att det när som helst kommer hända mig vill jag ha lite mer kött på benen då jag vill vara jobbig mot dem pga att dem utför detta utan att man ser det minsta påverkad ut. Kan jag om jag blir stoppad först neka urinprov sedan när vi sitter med sjuksköterska då neka blodprov och gå med på att utföra ett urinprov?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Urin- samt blodprov är en from av kroppsbesiktning. Regler om kroppsbesiktning finns i rättegångsbalken. Med kroppsbesiktning avses en undersökning av människokroppens yttre och inre samt tagande av prov från människokroppen och undersökning av sådana prov. Endast den som skäligen kan misstänkas för ett brott för vilket fängelse kan följa får kroppsbesiktigas. En förutsättning för att en kroppsbesiktning överhuvudtaget ska få ske är alltså att fängelse kan följa av det brott personen i fråga är misstänkt för. Vid såväl narkotikabrott av normalgraden som ringa narkotikabrott kan fängelse följa. Är en person skäligen misstänkt för något narkotikabrott har således polisen rätt att kroppsbesiktiga den personen. Det går inte att säga vad som krävs i varje enskilt fall för att uppnå nivån av skälig misstanke. Däremot anses skälig misstanke innebära att misstanken ska vara av viss styrka. Det ska vara mer antagligt att en misstänkte är skyldig till brottet än att han eller hon inte är det.
En kroppsbesiktning får endast genomföras om den görs i syfte att söka efter föremål som kan tas i beslag eller förvar eller ta reda på omständigheter som kan vara av betydelse för utredningen om brottet, eller om det krävs för utredning av personen i frågas ålder. En kroppsbesiktning får endast göras om det är nödvändigt med hänsyn till det man vill uppnå med kroppsbesiktningen. Eftersom kroppsbesiktning är en ingripande åtgärd i den enskildes integritet så ska polisen välja den minst ingripande åtgärden för att uppnå det som kroppsbesiktningen syftar till. Den minst ingripande åtgärden ska alltså användas när polisen väljer formen för kroppsbesiktningen. Polisen avgör dock själv utifrån varje enskilt fall vilka prover som ska tas för att uppnå målet med kroppsbesiktningen. Den som skall kroppsbesiktigas får hållas kvar för ändamålet upp till sex timmar eller, om det finns synnerliga skäl, ytterligare sex timmar.
Kroppsbesiktning utgör ett tvångsmedel. Detta innebär att en polis får tvinga en person att lämna urin- eller blodprov mot personens vilja. Vägrar personen att lämna urin- eller blodprov får polisen genomföra det med tvång. Däremot har justitieombudsmannen (JO) uttalat att ett beslut om kroppsbesiktning genom att framtvinga ett urinprov genom katetersättning är en mycket ingripande tvångsåtgärd, som inte bör förekomma i andra fall än när det föreligger starka skäl för ett medicinskt ingrepp av detta slag. Uttalandet tyder på att polisen väldigt sällan bör framtvinga urinprov genom kateter. Ett blodprov måste alltid tas av en legitimerad sjuksköterska eller läkare.
Det finns ingen generell rätt att överklaga beslut om tvångsmedel, exempelvis beslut om kroppsbesiktning, eftersom dessa verkställs direkt. Däremot finns en möjlighet att anmäla till JO om man inte tycker att polisen har haft laga grund för sin kroppsbesiktning. Det finns även möjligheter att ansöka om skadestånd från staten hos justitiekanslern (JK).
Sammanfattning
Sammanfattningsvis krävs det att vissa förutsättningar är uppfyllda för att polisen ska få kroppsbesiktiga en person. Är förutsättningarna inte uppfyllda har polisen inte laga stöd för att genomföra en kroppsbesiktning. Polisen har således inte rätt att kroppsbesktiga dig om du inte är skäligen misstänkt för ett brott för vilket fängelse kan följa. Det måste alltså vara mer antagligt att du är skyldig till brottet än att du inte är det. Kroppsbesiktning ett tvångsmedel vilket innebär att en polis kan tvinga en person att lämna urin- eller blodprov mot dennes vilja. Däremot har JO uttalat att framtvinga urinprov via kateter endast ska tillämpas mycket sällan. Vid valet av formen av kroppsbesiktning ska polisen alltid vidta den minst ingripande åtgärden för att uppnå målet med kroppsbesiktningen. Polisen bedömer dock vilken form som ska användas från situation till situation. Om du i ditt fall väljer att gå med på ett urinprov istället för ett blodprov borde det innebära en mindre ingripande åtgärd och polisen borde därför acceptera ett urinprov istället för ett blodprov. Däremot kan jag inte svara på det med full säkerhet då en bedömning görs i varje enskilt fall.
Skulle polisen tvinga dig att lämna urin- eller blodprov och du inte finner att förutsättningarna för kroppsbesiktningen är uppfyllda, exempelvis för att det inte är antagligt att du är skyldig till något brott, skulle jag istället rekommendera dig att ifrågasätta polisens grunder för kroppsbesiktningen. Du har även möjlighet att anmäla kroppsbesiktningen till JO eller begära skadestånd av staten via JK.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du följdfrågor eller ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ställa dem.
Vänliga hälsningar,
Elin Olsten
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.