En familjemedlem är sedan länge missbrukare och har kommit till ett stadie då hen inte kan ta hand om sig själv utan ligger mest i sängen. Liknande skedde förra året men blev till slut hämtad med ambulans då det blev helt ohållbart. Hen vill inte ha någon hjälp av vården och har muntligt sagt till familjen att hen inte vill att någon ska ringa ambulans om det kommer till det stadiet denna gång.
Vilken skyldighet har jag och övrig familj i det här läget? Vad händer om hen går bort i sviterna och ingen har kontaktat vården trots att vi vetat om läget? Jag vet inte om önskemålet finns nedskrivet av personen i fråga.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Familjens jurist!
Din fråga rör straffrätt och svar på din fråga finns i brottbalken (BrB).
För det första kan sägas att mord (3:1 BrB) och dråp (den lindrigare varianten av mord, 3:2 BrB) förutsätter att någon annan berövar en livet. Att begå självmord är alltså inte olagligt. En grundregel inom straffrätten är att endast den som begått en aktiv handling kan dömas till ansvar för det brott som handlingen medfört. Det vill säga att vara passiv i det flesta fall inte leder till något straffrättsligt ansvar.
Ansvar vid passivitet
Enligt garantläran kan dock även den som är overksam, och genom denna overksamhet inte förhindrat exempelvis en skada, dömas till ansvar i vissa situationer:
Underlåtenheten i det här fallet hade varit att inte tillkalla hjälp och låta en familjemedlem dö.
Samtycke?
Det går inte heller att samtycka till mord/dråp genom avtal eller likande eftersom brotten anses vara så pass allvarliga. Därför saknar det relevans ifall personen i fråga hade skrivit ner sin vilja.
I ditt fall
Eftersom det framgår av din fråga att det är en familjemedlem till dig som inte vill att du ingriper, kan jag inte riktigt svara på om det kan medföra ansvar. Detta eftersom olika familjeband konstituerar olika ansvar. Det som är säkert är att en förälder är i en garantposition över sitt barn, enligt 6:2 FB. Det finns även indikationer om att även en make/maka är i den ställningen. Rättsläget kring syskon, sambos och andra sammanboende släktingar är oklart och har inte prövats.
Jag hade därför rekommenderat dig att ringa ambulansen ifall du upptäcker att din familjemedlem är i akut behov av vård. För vidare frågor rekommenderar jag att du kontaktar en jurist och bokar ett möte.
Hoppas du känner att du fått hjälp och vägledning med din fråga, tveka inte att höra av dig igen om nya frågor uppkommer!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.