Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Övergrepp i rättssak, olaga tvång eller olaga hot?

Hej.
En närstående till mig ska snart upp i tingsrätten i en vårdnadstvist om hans dotter. De har varit isär i många år och han har fram tills nyligen haft en ny sambo som han har 2 barn med. Hon gick därifrån då deras förhållande dött ut. Hon skulle vara vittne i den kommande rättegången. Men har nu kört med vad jag kallar utpressning, hot och manipulering.. Hon säger om du inte tar tillbaka mig, bryter helt med din nya tjej, inte berättar vem hon är och visar bild på henne, så kommer jag inte vittna och kommer se till att du hamnar så långt ner i skorna, att du inte kommer upp igen..
Många fler saker kommer upp hela tiden efter varje gång han ger efter.. är det ok att göra? Är det något hon kan få böter för? Räknas det som övergrepp i rättssak eller något annat? Är det olaga hot eller dylikt? Tacksam för svar, då han mår väldigt dåligt i att tvingas vara i ett förhållande han inte vill vara i.
  
Tack på förhand och hoppas ni kan sprida lite ljus över detta.

Rådgivarens svar

2018-08-22

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmän redogörelse

Ur din fråga är det svårt att utläsa vem det är som hotar vem; dvs. om vittnet är den som blir hotad eller om vittnet själv hotar någon annan. Därmed redogör jag för de brott i Brottsbalken (BrB) som kan vara tillämpliga utifrån på vem som hotar vem.

Vittnesplikt

36 kap 1 § Rättegångsbalken (RB) anger att var och en som inte är part i målet får höras som vittne. Denna bestämmelse utgår från att det föreligger en allmän medborgerlig skyldighet att vittna inför domstol.

Övergrepp i rättssak

17 kap 10 § BrB anger att den som med våld eller hot om våld angriper någon för att han eller hon har gjort en anmälan, fört talan, avlagt vittnesmål eller annars vid förhör avgett utsaga hos domstol eller annan myndighet döms för övergrepp i rättssak. Att hindar någon att göra en anmälan, föra talan, avlägga vittnesmål eller vid förhör avge utsaga hos domstol eller annan myndighet utgör också övergrepp i rättssak. Det straffrättsliga skyddet enligt paragrafen avser vittnen och andra förhörspersoner eller blivande sådana. Även en part eller blivande part, förutsatt att han eller hon lämnar uppgifter vid förhör, hör till den krets av personer som omfattas av skyddet. Den straffbara gärningen som omfattas av denna paragraf ska utgöra ett angrepp som sker för att hindra någon utför talan eller avger utsaga vid domstol eller annan myndighet. Gärningen ska således begås med detta syfte.

Om den man, vars dotter vårdnadstvisten gäller, ska höras i domstolen, exv. lämna en partsutsaga, kan den gärning eller de gärningar som hans tidigare sambo har gjort utgöra övergrepp i rättssak. Samma sak gäller om han inte ska höras i domstolen men för talan för sig själv inför rätten. Då skyddas han vad avser angrepp med våld eller hot om våld.

Olaga hot

4 kap 5 § BrB anger att om någon lyfter vapen mot annan eller annars hotar med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annars säkerhet till person eller egendom döms för olaga hot. Den straffbara gärningen utgörs av att någon lyfter vapen eller hotar med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan. Straffansvar förutsätter hot om brottslig gärning vilket ska förstås som en gärning som av någon annan person uppfattas som ett påstående om att brottet kommer att utföras. Hotet kan avse hot om våld mot person eller egendom. Även förtäckta hot, att den brottsliga gärningen antyds, kan omfattas. Med att hotet ska ha varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan hos den hotade innebär att hotet ska ha framstått som eller varit ägnat att framstå som allvarligt menat.

Av de exempel du ger i frågan på vad den tidigare sambon har sagt kan det vara fråga om förtäcka hot.

Olaga tvång

4 kap 4 § BrB anger att den som genom misshandel eller annars med våld eller hot om brottsligt gärning tvingar någon att göra, tåla eller underlåta något döms för olaga tvång. Den brottsliga gärningen innebär således att någon tvingar annan till handling eller underlåtenhet genom våld eller hot om brottslig gärning. Med hot om brottslig gärning avses hot om våld mot person eller egendom. För att hotet ska vara straffbart enligt denna bestämmelse ska den person som hotats rättat sig efter hotet.

Om mannen rättar sig efter hoten, antingen genom att göra något eller genom att underlåta att göra någon, kan det som den tidigare sambon ha gjort utgöra olaga tvång.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra juristerFamiljens Jurist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.