Jag är föredetta egen företagare och har lagt ner mitt företag i mars månad 2017 efter lång sjukskrivning (svår depression med utmattning och stresssindrom ) för att medverka i arbetspolitiska program om rehabilitering. Har SGI på 270 tusen kroner och får aktivitetsstöd just nu eftersom jag arbetstränar 2 i timmar på ett företag. Samtidigt har jag ansökt om a-kassa hos Små A (medlem i Små A i 14 år) och de begärde exakt samma underlag som försäkringskassan vilket jag skickade inom det begärda tiden. Tre månader efter ringde jag för att kolla vad är det som händer med mitt ärende och fick svar att jag inte har rätt till ersättning eftersom jag jobbade för lite under 2016. Det året var jag sjukskriven deltid, allt från 100% till 25%.Samtidigt avbröt jag sjukskrivning och försökte jobba 100% i par veckor emellanåt för att kort därefter hamna på psykakuten igen. Jag vägrade erkänna för mig själv att jag inte är kapabel att driva mitt företag och jobba mer. Ärligt raporterade jag hela året och nu hänger A-kassan hela beslutet på just 2016 trots att på deras hemsida står det att man får välja vilka utav de sista tre åren skall vara grund för beräkning eller att man tar en snittlön som försäkringskassan har gjort! Har planer att överklaga men har inte fått skriftligt beslutet ännu, vilken a-kassan påstår har skickat i september. Kan ni snälla säga vilka rättigheter jag har och är det sent att överklaga beslutet som jag inte ens har fått? Vilka regler eller lagar ska jag åberopa för att driva min överklagan och ska jag anlita en jurist /advokat? Är mycket orolig och denna situation gör mig ännu sjukare än jag var så jag är mycket tacksam för ett snabbt svar.
Hej.
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga rör rätt till ersättning från din arbetslöshetskassa. I detta fall blir lagen om arbetslöshetsförsäkring tillämplig. Nedan kommer en redogörelse för när man har rätt till ersättning och hur man gör när man har fått ett beslut som man är missnöjd med.
Rätt till ersättning
För att ha rätt till ersättning måste du som allmänt krav
Se 9 § lagen om arbetslöshetsförsäkring.
Grundförsäkring och inkomstbortfallsförsäkring
Det finns två olika delar av arbetslöshetsförsäkringen, grundförsäkring och inkomstbortfallsförsäkring. Utöver det allmänna kravet gäller följande. Ersättning ur grundförsäkringen kan du få om du varit medlem i över 12 månader men inte uppfyller arbetsvillkoret (se definition nedan), se 6 § lagen om arbetslöshetsförsäkring. Ersättning ur inkomstbortfallsförsäkringen kan du få om du har varit medlem i mer än 12 månader och uppfyller arbetsvillkoret, se 7 § lagen om arbetslöshetsförsäkring.
Arbetsvillkor
Med arbetsvillkoret menas att du under den senaste 12-månadersperioden (även kallat ramtiden) har arbetat 6 kalendermånader med minst 80 timmars arbete varje månad. Om du inte uppfyller detta, krävs istället att du har arbetat minst 480 timmar under en sammanhängande period av 6 kalendermånader, då krävs minst 50 timmars arbete varje månad. Se 12 §. Arbetsvillkoret kan uppfyllas genom arbete som anställd eller genom arbete i eget företag. Från ramtiden på 12 månader kan man räkna bort tid som man har varit sjuk, se 16 §.
Deltagande i program med aktivitetsstöd
I 15 b och 15 c § finns det bestämmelser om den som deltar i ett program med aktivitetsstöd. Har du uppfyllt ett arbetsvillkor före deltagande i programmet utgör ramtiden de 12 månader som närmast föregått den tidpunkt du påbörjade programmet. Om du har uppfyllt ett arbetsvillkor under deltagande i programmet utgör ramtiden de 12 månader som närmast föregått den tidpunkt du uppfyllt arbetsvillkoret.
Om du är missnöjd med ett beslut från din a-kassa
Om du tycker att din a-kassa har fattat ett felaktigt beslut angående din rätt till ersättning kan du begära att beslutet omprövas, se 61 §. Vi en omprövning kommer de gå igenom ditt ärende igen och göra en ny bedömning. För att ha rätt till omprövning måste du skriva in till din a-kassa och begära omprövning senast två månader från att du fick ett skriftligt beslut. Ange vilket beslut som ska omprövas, vad du anser är felaktigt och skälen för det.
Om du har fått ditt beslut omprövat men fortfarande är missnöjd kan du överklaga beslutet till domstol, förvaltningsrätten, se 49 §. Du utformar överklagandet på samma sätt som omprövningen, den ska ställas till förvaltningsrätten men den ska skickas till din a-kassa. Om du väljer att överklaga kan det vara bra att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa dig att föra din talan.
Vad gäller i ditt fall?
Om du har rätt till ersättning eller inte är svårt för mig att bedöma då det är din a-kassa som gör denna bedömning och det finns många faktorer som påverkar bedömningen. Eftersom att du är missnöjd med beslutet bör du begära omprövning. Du har två månader på dig att begära omprövning från att du får ett skriftligt beslut. Vad jag förstår har du endast fått ett muntligt beslut över telefon men din a-kassa hävdar att de har skickat ett beslut i september. Rättsläget här är lite oklart. Jag tycker du ska kontakta din a-kassa igen och förklara att du inte har fått något beslut.
I din begäran om omprövning bör du skiva att du inte tycker att de har räknat rätt på hur mycket du har jobbat. Redovisa gärna för hur mycket du har jobbat samt det du har läst om att du får välja bland de tre senaste årens arbetsprestation. Om du sedan väljer att överklaga beslutet kan det vara en bra ide att kontakta en jurist. Du är varmt välkommen att ta hjälp av Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick hjälp av de lagrum jag har angivit och instruktionerna för hur du ska gå tillväga med beslutet du är missnöjd över.
Bästa hälsningar,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.