Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Nedlagd förundersökning och kontaktförbud

Hej! För drygt ett år sen fick en person som förföljde mig, trakasserade mig via mejl etc kontaktförbud gentemot mig i tre månader. För en vecka sedan fick jag brev om att förundersökningen lagts ner då det i materialet inte gick att bevisa att den misstänkta har gjort sig skyldig till brott. Bevis fanns genom både vittnen och mejl. Anklagelsepunkterna var flera fall av ofredande, sexuellt ofredande och ett intrång. 
Jag undrar nu om kontaktförbud är en dom i sig. Har hört att en person dom får kontaktförbud gentemot någon har detta i sitt brottsregister i 10 år. Stämmer det? Om det stämmer, försvinner det ur brottsregistret då ett ärende läggs ner? Som i detta fall.
Är det öht någon idé att överklaga? Undrar eftersom personen ifråga stalkar mig (anser jag), och det vill jag helst slippa.
Hälsning
Sofia  

Rådgivarens svar

2018-01-17

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar din fråga finns i lagen om kontaktförbud och lagen om belastningsregister

Är kontaktförbud en dom?

Kontaktförbud är ett beslut som fattas av åklagare (Lag om kontaktförbud 7 §). Kontaktförbudet är alltså inte en dom i sig.

Registreras ett kontaktförbud i brottsregistret?

Kontaktförbud registreras i belastningsregistret och ligger kvar där i 10 år (Lag om belastningsregister 17 §). Har kontaktförbudet upphävts ska uppgiften raderas från registret enligt 16 § i samma lag.

Upphävs kontaktförbudet i och med att förundersökningen läggs ner?

Som regel ska kontaktförbud upphävas när en förundersökning läggs ner. I vissa undantagsfall kan dock kontaktförbudet stå kvar om det finns särskilda omständigheter för det. Exempel på särskilda omständigheter är bl.a.

  • Förbudspersonen lider av psykisk störning
  • Förbudspersonen har handlat/uttalat sig på ett sätt som medför risk för att skyddspersonen utsätts för brott.
  • Förbudspersonen har uttalat sig på ett sätt som medför att brottsoffrets ängslan anses vara objektivt befogad.
  • Om det står klart att förbudspersonen tidigare har förföljt/allvarlig trakasserat skyddspersonen – trots att trakasserierna inte överskridit straffgränsen. Till exempel om förbudspersonen förföljer personen till jobbet eller återkommande uppehåller sig utanför skyddspersonens arbetsplats.

Är det någon idé att överklaga?

Att en förundersökning lagts ned innebär inte att den inte kan återupptas. Om du är missnöjd med åklagarens/polisens beslut om att lägga ner förundersökningen kan du begära en överprövning av beslutet. Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att överpröva ett sådant beslut.

Sammanfattning och råd

Kontaktförbudet kommer antagligen att hävas och uppgifterna i belastningsregistret kommer därmed att raderas. Jag tycker först och främst att du ska begära överprövning av beslutet om att lägga ner åtalet, om det försöket inte ger någon utdelning kan du trycka på att kontaktförbudet i vart fall inte ska upphävas på grund av att det föreligger särskilda omständigheter.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen och att det kan hjälpa dig att få stopp på trakasserierna.

Mvh

(Edit - Felstavning) 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.