Om man är statslös och har permanent uppehållstillstånd i Sverige men inga identitetsdokument från hemlandet - när kan man då ansöka om svenskt medborgskap?
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga Fråga Juristen.
Jag förstår din fråga som att du undrar vad som krävs för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap när man kommer från ett land utanför EU. Det framgår inte av din fråga om du är att se som vuxen eller inte, i mitt svar förutsätter jag att du räknas som vuxen, alltså att du är över 21 år.
Jag går först igenom vad som gäller generellt och kommenterar sedan din situation och avslutar med en rekommendation om hur man kan gå vidare.
Krav för att ansöka om svenskt medborgarskap
För att få bli svensk medborgare genom ansökan måste man uppfylla vissa krav. Dessa krav är:
- man måste kunna styrka sin identitet
- man måste vara 18 år
-man måste ha permanent uppehållstillstånd
- man måste ha bott i Sverige en viss tid
- man måste ha levt ett skötsamt liv i Sverige
Särskilt om identitetskravet
Att styrka sin identitet kan ske på flera olika sätt, exempelvis genom identitetshandlingar som pass, ID-kort eller andra ID-handlingar.
Det kan också ske genom att en nära släkting, som själv redan har styrkt sin identitet då hen blev svensk medborgare, styrker den ansökandes identitet. Den nära släktingen kan vara föräldrar samt vuxna syskon och barn. Ens make eller maka kan också styrka ens identitet om man bott tillsammans i minst två år innan den ansökande kom till Sverige, maken eller makan måste ha kunskap om den ansökandes bakgrund och levnadshistoria. För att en nära anhörig ska kunna styrka den ansökandes identitet krävs att de lämnat överensstämmande uppgifter om varandra rörande exempelvis släktskap, bakgrund och familjeförhållanden vid ankomsten till Sverige.
Undantag från identitetskravet
Migrationsverket kan göra undantag för personer som inte kan styrka sin identitet om man bott i Sverige i minst åtta år och uppgifterna man angett om sin identitet är trovärdiga och man saknar möjlighet att skaffa fram dokument som kan styrka sin identitet av någon anledning.
En identitet ska ses som trovärdig om man bott i Sverige i åtta år under samma identitet, man får inte räkna tid man bott i Sverige under fel eller falsk identitet. Om man har ändrats sin identitet under tiden man bott i Sverige kan det vara svårt att göra undantag från identitetskravet.
Din situation
Som statslös måste man ha haft tillstånd att bo- och ha bott i Sverige i minst fyra sammanhängande år. För att kunna ansöka om ett svenskt medborgarskap krävs dock att man kan styrka sin identitet i enlighet med vad som sagts ovan, det finns som sagt undantag vilket innebär att du efter åtta år i Sverige under samma identitet kan ansöka om svenskt medborgarskap med undantag från identitetskravet.
Att ansöka om svenskt medborgarskap kostar vanligtvis 1 500 kr. Är man statslös med flyktingstatus behöver man inte betala någon avgift, detsamma gäller om man är statslös och har fått resedokument av Migrationsverket på grund av att man är flykting. Ansökan kan göras på Migrationsverkets hemsida eller via fysisk blankett.
Rekommendation
Min rekommendation är att du kontaktar Migrationsverket om du har ytterligare frågor rörande när du som statslös med permanent uppehållstillstånd från Syrien kan ansöka om svenskt medborgarskap. Man kan både ringa och maila samt boka tid för fysiskt möte.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.