Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När får skolan besluta om avstängning av en elev?

Jag har en fråga angående avstängning från skola. Kan en skola ringa en elev mitt under sommarlovet och säga att denne måste byta skola pga att denne har för låga betyg och därför blir avstängd?

Rådgivarens svar

2020-06-24

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Skolans befogenheter (avstängning m m)

Frågor om skolors befogenheter regleras i skollagen. Enligt vissa förutsättningar som anges i skollagen får det beslutas om utvisning, kvarsittning, tillfällig omplacering, tillfällig placering vid en annan skolenhet, avstängning och omhändertagande av föremål (skollagen 5 kap 6 § andra stycket).

Tillfällig omplacering

Om en elev i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt eller om eleven gjort sig skyldig till en allvarligare förseelse, ska rektorn se till att saken utreds (skollagen 5 kap 9 §). Om åtgärderna som gjorts med anledning av denna utredning inte är tillräckliga får det beslutas att en elev ska följa undervisningen i en annan undervisningsgrupp än den eleven annars hör till eller undervisas på annan plats inom samma skolenhet (tillfällig omplacering) (skollagen 5 kap 12 §). Ett sådan omplacering får som huvudregel inte vara längre än 2 veckor.

Tillfällig placering vid annan skolenhet

Om inte heller tillfällig omplacering är tillräckligt ingripande eller om det på grund av andra omständigheter inte är möjligt att genomföra tillfällig omplacering, får rektorn besluta att en elev tillfälligt ska följa undervisningen vid en annan skolenhet (skollagen 5 kap 13 §). Inte heller en sådan omplacering får som huvudregel vara längre än 2 veckor.

Avstängning från grundskola

I grundskolan, specialskolan och sameskolan får rektorn besluta att stänga av en elev helt eller delvis om samtliga omständigheter är uppfyllda:

  1. Det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero.
  2. Syftet med utvisning, kvarsittning och skriftlig varning har inte uppnåtts eller om det finns andra särskilda skäl med hänsyn till elevens beteende.
  3. Eleven erbjuds kompensation för den undervisning som han eller hon går miste om på grund av avstängningen.

(Skollagen 5 kap 14 §).

Avstängning från gymnasieskola m m

I gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna får huvudmannen besluta att helt eller delvis stänga av en elev om någon av följande omständigheter är uppfyllda:

  1. Eleven försöker med otillåtna hjälpmedel eller på något annat sätt vilseleda vid bedömningen av elevens måluppfyllelse och kunskaper.
  2. Eleven stör eller hindrar utbildningens bedrivande.
  3. Eleven utsätter någon annan elev eller av utbildningen berörd person för kränkande behandling.
  4. Elevens uppförande inverkar på annat sätt negativt på övriga elevers trygghet och studiero.

(Skollagen 5 kap 17 §).

Vad gäller i ditt fall?

Skolan får stänga av en elev av olika anledningar, men dåliga betyg är inte en av dem. Skolan får alltså inte besuta om avstängning pga för dåliga betyg och din skola har därför fattat ett felaktigt beslut. Jag rekommenderar dig därmed att dels kontakta skolan, dels att anmäla händelsen till Skolinspektionen. Hänvisa till lagrummen jag angett ovan. Förklara att de fattat ett felaktigt beslutu och att du har rätt att gå kvar.

Jag hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga. Jag önskar dig stort lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.