Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När är man skyldig att betala skadestånd?

En klumpigt uppställd container för mitt husbygge stod ivägen för grannen så att han inte kunde ta upp och parkera sin båt på sin tomt enligt sin plan en lördag. Så snart jag fick veta detta lördag afton, ordnade jag hämtning, vilket skedde snarast möjligt på måndagen.
Jag erbjöd mig vilken dag som helst hjälpa till, men endast den planerade lördagen "dög".
Grannen tycker det är rimligt att jag nu betalar för varvsplats som ersättning.
Ett misstag skedde, ursäkt, snabb åtgärd och erbjudande om hjälp duger inte.
Vilken rätt har han att kräva mig på pengar?
(Min byggare hade fö. inte entreprenadansvar för deponi/container, och kan inte lastas.)
Det gäller fritidshus där ingen bor permanent.

Rådgivarens svar

2020-11-10

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.

Allmänt skyldigheten att betala skadestånd
Om en person gör något som orsakar en skada för någon annan kan den bli skyldig att betala skadestånd. Den som har orsakat skadan kallas inom skadeståndsrätten för skadevållare och den som har lidit en skada kallas för skadelidande. Skyldigheten att betala skadestånd regleras i skadeståndslagen.  

För att en skadeståndsskyldighet över huvud taget ska kunna föreligga krävs för det första att skadelidanden har orsakats en skada. När någon har orsakats en ekonomisk skada utan samband med att någon lider en personskada eller sakskada, utgör detta en s.k. ren förmögenhetsskada. Enligt 2 kap. 2 § skadeståndslagen ska den som vållar en ren förmögenhetsskada för någon annan ersätta skadan om den har orsakats genom brott. Det krävs alltså att skadan har orsakats genom att skadevållaren har begått något brott mot skadelidanden.

För att skadevållaren ska vara skyldig att betala skadestånd krävs alltså att något brott har begåtts. Om man ställer en container på någon annans tomt och därigenom blockerar dennes möjligheter att använda tomten för att t.ex. ta upp en båt, kan detta utgöra brottet egenmäktigt förfarande. Enligt 8 kap. 8 § brottsbalken ska någon dömas för egenmäktigt förfarande b.la. om den olovligen rubbar någon annans besittning och därigenom vållar skada eller olägenhet. Dock är sådana gärningar endast brottsliga om de sker med uppsåt. Det krävs alltså att gärningsmannen var medveten om situationen för att den ska kunna dömas för brott.

Om gärningsmannen inte hade uppsåt till egenmäktigt förfarande och därmed inte begick ett brott, har den ingen skyldighet enligt skadeståndslagen att utge skadestånd till skadelidanden. Om däremot ett brott har begåtts, är den skyldig att ersätta skadelidanden för skadan som har orsakats.

Utgångspunkten är att skadeståndet ska försätta skadelidanden i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat, dvs. skadelidanden ska få en ersättning som fullständigt motsvarar de kostnader som har följt av skadan. En viktig princip inom skadeståndsrätten är dock att den skadelidande har en skyldighet att begränsa sin skada. Detta innebär att den som har drabbats av en skada måste göra vad som rimligen kan krävas för att göra att skadan blir så liten som möjligt, t.ex. genom att själv motarbeta att en större skada än nödvändigt uppstår. Om skadelidanden inte begränsar sin skada, kan den bli tvungen att bära delar av skadan själv. Skadevållaren behöver då inte betala för den del av skadan som skadelidanden hade kunnat undvika.

Din situation
För att du ska vara skyldig att betala skadestånd till din granne krävs alltså att du har begått ett brott genom att ställa containern på grannens tomt. Själva agerandet i sig att ställa en container på någon annans tomt och därmed blockera möjligheterna för ägaren att använda tomten på vissa sätt kan utgöra egenmäktigt förfarande i lagens mening. Frågan i den här situationen är dock om du hade uppsåt till agerandet. Det är svårt att på förhand svara på om en domstol skulle anse att du hade uppsåt eller inte. Utifrån din beskrivning tolkar jag det dock som att du inte hade vetskap om att containern hade placerats hos din granne under dagen, vilket innebär att du då inte hade uppsåt till gärningen. När du fick reda på containerns placering, åtgärdade du detta så fort du kunde. Du hade därmed troligen inte uppsåt till att containern skulle vara placerad hos grannen efter detta heller. Om så är fallet, är du inte skyldig att ersätta grannens kostnader.

Om du däremot hade uppsåt i lagens mening till placeringen av containern, är du skadeståndsskyldig och måste betala grannens kostnader som har följt av skadan. Om din granne emellertid underlåter att begränsa sin egen skada genom att inte ta upp båten så fort det är möjligt, behöver du troligtvis inte betala för de kostnader som uppstår efter att grannen har haft möjlighet att ta upp båten. Detta beror på att grannen har en skyldighet att begränsa sin skada.

Det är alltså svårt att ge ett klart svar i det här fallet för om du måste betala eller inte. Om du väljer att inte betala, kan grannen välja att väcka en skadeståndstalan mot dig i domstol. Domstolen kommer då att ta ställning till ifall du är skyldig att utge skadestånd.

Om du vill ha hjälp i den framtida processen kan jag rekommendera Familjens Jurist.

Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.