Hej,
Jag har jobbat en och en halv månad som chaufför. Jag hade provanställning men har aldrig skrivit och fått något anställningsbevis. Varje gång jag frågade min chef sa han att jag skulle få det, men jag fick det aldrig. Efter en månad sa han att jag inte ska få fortsätta jobba på grund av att jag inte kan klara av jobbet. Jag har läst lite om att min chef efter en månad måste lämna skriftlig information till mig om anställningsavtal och jag läste att chefen måste meddela mig 14 dagar innan att jag inte ska få fortsätta mer och han tvingade mig att jag jobbade en dag och en natt. Finns någon anledning för mig att anmäla honom. Tack.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Här nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i ditt ärende. Det är framför allt bestämmelserna i avtalslagen (AvtL) och lagen om anställningsskydd (LAS) som aktualiseras.
Muntligt anställningsavtal
Till och börja med finns det inget formkrav för anställningsavtal, vilket innebär att ett muntligt avtal är bindande. Att muntliga avtal är bindande framgår exempelvis av 3 § AvtL. Som med alla avtal så är utgångspunkten att avtal ska hållas. Problemet med muntliga avtal är att det ofta blir bevissvårigheter - ditt ord kan stå mot arbetsgivarens. Bevisbördan kommer att falla på den part som hävdar att ett avtal har ingåtts, vilket är du i det här fallet. Detta innebär att det i en process är du som behöver bevisa att ett avtal har ingåtts. Tänk på att bevis även kan vara skriftliga mail, sms eller dylikt där arbetsgivaren bekräftar anställningsförhållandet.
Skriftlig information inom en månad
6 c § LAS stadgar att senast en månad efter att arbetstagaren börjat arbeta ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetsgivaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet. Det ska exempelvis innehålla information om anställningen gäller tills vidare, under begränsad tid eller om det är en provanställning. Om anställningen är tills vidare ska även uppsägningstiden anges. Om din arbetsgivare inte har gjort detta kan hen bli skyldig att utge skadestånd, 38 § LAS.
Uppsägning
Uppsägningstiden under en provanställning regleras i kollektivavtalet. Om du omfattas av kollektivavtal är det vanligaste att uppsägningstiden är en månad. I avsaknad av kollektivavtal gäller istället LAS (31 §) som säger 14 dagars uppsägningstid. Om arbetsgivaren inte har meddelat dig senast 14 dagar innan uppsägning kan din arbetsgivare bli skyldig att utge skadestånd till dig.
Vad du kan göra
Din arbetsgivare har handlat fel och det finns anledning att stämma din arbetsgivare. Om du är medlem i en facklig organisation så råder jag dig i första hand att ta kontakt med dem.
Om du vill ha vidare hjälp och rådgivning i ditt ärende rekommenderar jag dig att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan boka tid med en jurist här.
Hoppas att du har fått svar på dina frågor!
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.