Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Misshandel och nödvärn

Hej! Jag har en fråga gällande ett händelseförlopp. Personen A är väldigt berusad och stöter in i person B på dansgolvet. Det uppstår dispyt då både person A och B vägrar backa undan och utmanar varandra. Person A börjar svinga slag mot person B utan att träffa. Person B tar då tag i person A och en brottning uppstår som slutar med att person A ramlar ner i golvet baklänges med ryggen mot golvet. Personen B lyckas avväpna person A med sätta knäna på denna personens händer. Sen slår person B ett knytnäveslag i ansiktet på person A som är försvarslös. Vad går gränsen för misshandel i ett sådant fall? Har person A rätt till nödvärn, har person B rätt nödvärn, eller har både person A och B rätt till nödvärn. Vem är skyldig till misshandel eller andra överträdelser i ett sådant fall? Det vill säga om både personer anser/känner ett överhängande hot om våld enligt.

Rådgivarens svar

2020-08-04

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

I situationen du beskriver måste det ske många separata bedömningar. Därför är det svårt att ge ett helt klart svar. Regler rörande brott såsom misshandel finns i brottsbalken.

Misshandel
För misshandel döms den som tillfogar annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta. Dessutom döms den som försätter någon i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, brottsbalken 3 kap. 5 §. Vid icke fullbordade brott kan man även dömas för försökt till ett visst brott, brottsbalken 23 kap. 1 §. Vid misshandel kan man endast dömas för försök till misshandel som inte är ringa.

Nödvärn
Det finns dock så kallade rättfärdigande omständigheter. Dessa kan göra en straffbelagd handling tillåten. Några exempel på dessa är nöd, nödvärn och samtycke. Du nämner nödvärn i din fråga. Om nödvärn åberopas görs det en bedömning av om det föreligger rätt till nödvärn samt en försvarlighetsbedömning, brottsbalken 24 kap. 1 §.

Rätt till nödvärn
Rätt till nödvärn föreligger bland annat mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom. Dock föreligger inte rätt till nödvärn vid ett slagsmål där det sker ömsesidiga angrepp samtidigt. Inte heller vid ett avslutat angrepp. Att någon måttar ett slag mot någon annan anses som ett påbörjat sådant angrepp där det föreligger rätt till nödvärn. Däremot är det i vanliga fall inte nödvärn då en person, vid en konflikt, slår först för säkerhetsskull.  

Försvarlighet
En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig. Vid denna bedömning tar man bland annat hänsyn till de iblandades kroppsvikt och upphetsning samt möjligheten att använda mindre våld. Då beaktas vilka alternativ som kan ha förelegat för att undvika eller avvärja angreppet. Om den som åberopar nödvärn har använt för mycket våld får det göras en bedömning av om omständigheterna var sådana att personen svårligen kunde besinna sig (nödvärnsexcess), brottsbalken 24 kap. 6 §. Om personen passerat även den gränsen så bedöms gärningen som brottslig.

Sammanfattning och tillämpning på din situation
Person A har sannolikt gjort sig skyldig till försök till misshandel. Eftersom denne börjar måtta slag först så ska denna gärning troligtvis inte anses vara en nödvärnsgärning. Person B har förmodligen tillfogat person A smärta och därmed är misshandelsbrottet aktuellt. Det är dock möjligt att invända att person B agerat i nödvärn. Frågan är om gärningen eventuellt var uppenbart oförsvarlig, särskilt vad gäller det sista slaget. Eftersom du beskriver att person A var försvarslös när denne brottats ner och dessutom var väldigt berusad så var det eventuellt möjligt att använda mindre våld i den situationen. I så fall får man även bedöma om omständigheterna var sådana att person B svårligen kunde besinna sig. Utifrån de omständigheter du beskriver har jag dock svårt att göra en sådan bedömning.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.