Min son under 18 år (17 år) gjorde igår ett köp/avtal av tjänst som kostade honom 8900 kr. Han fick panik i folkvimlet efter en konsert (har ADHD) och bokade en taxi de sju milen. Kan vi hävda att han inte som omyndig kan ingå avtal och använda pengar från sitt sparkonto som han själv inte tjänat? Hur går vi i så fall vidare med taxibolaget?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Som jag uppfattar din fråga handlar den om ifall ditt minderåriga barn kan ingå avtal och spendera pengar han inte intjänat själv och vad som händer ifall ens barn har gjort det. Föräldrabalken (FB) blir därför aktuell och jag kommer gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Underåriga saknar rättshandlingsförmåga
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. En underårig (alltså en person under 18 år) får inte råda över sin egendom eller åta sig förbindelser (vilket främst syftar till att den underårige inte får skuldsätta sig) (9 kap. 1 § FB). Det kallas att den underårige saknar rättshandlingsförmåga.
Ett avtal som ingås av en underårig är således inte giltigt förrän föräldrarna godkänner det. Detta gäller oavsett om motparten trodde den underårige var myndig eller inte. En underåring som fyllt 16 år får råda över pengar hen intjänat genom eget arbete (9 kap. 3 § FB).
Enligt 9 kap. 6 § FB kan ett avtal med en underårig ändå bli bindande ifall motparten visste om att personen den ingår avtal med är underårig, men hade anledning att anta att den underårige var behörig att sluta avtal för egen del. Så kan vara fallet när t.ex. en 14-åring kommer in i en butik och köper godis för småpengar. I ditt fall är det dock orimligt att taxiföretaget skulle tro att föräldrarnas samtycke förelåg för en så dyr taxiresa.
Följder av ogiltigt avtal
Har ett avtal ingåtts med en underårig är huvudregeln att prestationerna ska gå åter (9 kap. 7 § FB). Hade ditt barn köpt en fysisk sak skulle han alltså ha behövt ge tillbaka den till affären och säljaren skulle ge tillbaka pengarna din son betalat. Det blir knepigare när det är en tjänst som redan utnyttjats då det inte går att lämna tillbaka tjänsten.
Då gäller istället att barnet ska ersätta motparten och som utgångspunkt är barnet inte skyldig att återge mer pengar än vad barnet haft för nytta av tjänsten (9 kap. 7 § FB). Har barnet redan betalat kan motparten bli återbetalningsskyldig. Bedömningen görs i varje enskilt fall och varierar därför. Ersättningen kan även jämkas om barnet handlat oekonomiskt.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Som jag uppfattat frågan så har sonen betalat för taxiresan med pengar från sitt sparkonto som han inte tjänat ihop själv. Avtalet mellan honom och taxibolaget är ogiltigt eftersom han är omyndig. Eftersom sonen redan betalt blir då inte ni föräldrar ersättningsskyldiga enligt 9 kap. 7 § FB utan taxiföretaget skulle i stället kunna bli återbetalningsskyldiga.
Det är dock inte säkert att ni skulle få tillbaka hela beloppet som sonen betalat utan ni kommer i så fall få tillbaka mellanskillnaden mellan det sonen betalat och den nytta han haft av tjänsten.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om ni kan hävda att sonen inte är myndig och därför inte kan betala med pengar han inte tjänat själv. Ni undrade också hur ni ska gå vidare med taxibolaget. Min rekommendation till dig blir att ni först och främst kontaktar taxibolaget och försöker lösa situationen, då en domstolsprocess kan bli väldigt dyr.
Om situationen inte situationen löses genom kontakt med taxibolaget rekommenderar jag att ni kontaktar en jurist på Familjens jurist för att göra en mer konkret bedömning av er situation. De kan hjälpa er hur ni ska gå vidare med ärendet.
Jag hoppas ni fått svar på er fråga! Om ni inte fått det är ni välkomna att ställa en ny fråga eller kontakta en av Familjens Jurists jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.