Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Måste parkeringstillståndet vara väl synligt?

Hej,
Skulle vilja ha rådgivning i följande ärende
Min son har fått en kontrollavgift av Q-Park AB på ett område som kräver parkeringstillstånd.
Han innehar ett gällande parkeringstillstånd som låg i bilen men detta hade åkt ner vid vindrutan så inte giltighetstiden var synligt, i övrigt syntes det att det var ett parkeringstillstånd.
Q-park hävdar att det enligt gällande praxis ska vara fullt synligt och att det framgår enligt anvisningar på tillståndet, men det finns inga anvisningar på tillståndet där det står något om att det ska vara fullt synligt, ej heller på några skyltar vid parkeringen.
Han har skickat fotobevis på tillståndet till Q-park men de godtas inte.
Bilen står på mig men mailkonversation med överklagan har skett mellan min son och Q-park så jag undrar vem som för en ev talan i en tvist?
Jag anser det felaktigt att kräva avgiften på ovan grunder och undrar hur stor möjlighet vi har att vinna detta i en tvist?
Avgiften är inte betald så jag antar att nästa steg är att Q-park går vidare?
Vilka kostnader kan vi råka ut för?
Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2019-01-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

 

Reglering

Kontrollavgift får tas ut endast om det varit tydligt skyltade parkeringsvillkor vid platsen (lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering 3 §). Avgift får inte tas ut om det varit uppenbart oskäligt (10 §). Föraren och ägaren ansvarar solidariskt för att avgiften betalas in (7 §).

Vad gäller parkeringstillstånd måste dessa som huvudregel vara väl synliga och det är den som parkerat bilen som bär ansvar att se till att så är fallet. Om ett tillstånd exempelvis fallit ner/blåst ner osv står alltså den som parkerat risken för böter/kontrollavgift.

 

Praxis

I ett hovrättsfall från 2016 (RH 2016:23) utreddes en snarlik situation. En person fick en kontrollavgift pga parkeringstillståndet inte låg väl synligt i fordonet och fordonsägaren gjorde invändningen att kravet på synlig placering inte framgick av skyltningen. Det utreddes även huruvida det räckte att ägaren i efterhand kunnat visa upp att han hade ett parkeringstillstånd.

Domstolen ansåg att om skyltningen visat att parkeringstillstånd erfordrats. Det måste anses självklart att parkeringstillståndet skulle placeras väl synligt i fordonet eftersom kontroll av tillståndet annars inte var möjlig samt att det saknats skäl för ägaren att missförstå detta. Eftersom parkeringstillståndet inte varit personligt går det inte utesluta att det vid tillfället för kontrollen var utlånat till någon annan. Sammanfattningsvis fick mannen betala avgiften.

 

Sammanfattning

Om parkeringstillståndet var personligt (knutet till bilens registreringsnummer) kan ni argumentera för att det till skillnad från fallet från 2016 varit uteslutet att det lånats ut till någon annan. Ni har därför bevisat att parkeringstillstånd fanns vid nämnda tidpunkt varför avgift inte får tas ut eftersom det vore uppenbart oskäligt. I annat fall får ni argumentera för att ägaren hade skäl att missförstå att giltighetstiden vore viktig att visa, men jag har svårt att se framgång med sådana argument med hänsyn till gällande praxis. Mycket talar för att om tillståndet inte varit väl synligt är det rätt av bolaget att ta ut en avgift.

Om ni inte betalar kommer först en påminnelse skickas (8 §) och bolaget kan senare skicka betalningen till inkasso. Därefter kan de skicka skulden vidare till Kronofogdemyndigheten. Ni bör så snart som möjligt bestrida betalningsanspråket för att undvika en betalningsanmärkning. Det tas då sannolikt upp i tingsrätt där ni riskerar att få betala avgiften samt eventuella rättegångskostnader. Eftersom ni är solidariskt ansvariga torde ni båda kunna föra talan. Min rekommendation är att betala avgiften snarast såvida inte parkeringstillståndet varit personligt.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.