Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Måste jag betala mitt barns faktura?

Hej, har en dotter som tränat mkt. inom simning. Fick anmälan till läger v. 44, hon var tveksam och sa detta till tränaren, han sa anmäl dig, så ser vi. Hon går in i appen och anmäler sig, och talar om senare muntligt att hon inte kan åka med.

Jag har fått en faktura på 2500 kr, har ringt kansliet och tyvärr pratat med tränarens sambo, som hävdar att hon inte har avanmält sig. Har fått en juristtid 11/1, men fakturan förfaller 7/12. Hon på kansliet skulle återkomma till mig. Känns som att hon bara hör på sin sambo, och hans version. Ska jag betala? Jag vill inte ha min första betalningsanmärkning, eller hur gör jag?

Ps. dottern är 17 år, och har hört att hon inte får ingå några bindande avtal. Spännande att hon kan anmäla sig, och fakturan går till mig

Rådgivarens svar

2021-12-15

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för din situation.

Avtal som ingås av barn

Den som är under 18 år är omyndig. Det innebär att barns möjligheter att ingå rättsligt bindande handlingar är kraftigt begränsade. Barn kan nämligen inte ingå förbindelser som innefattar ett åtagande, 9 kap. 1 § föräldrabalken (FB).

Avtal som innebär att barnet åtar sig att betala något, prestera något annat eller skuldsätter sig är alltså som utgångspunkt inte bindande för barnet eller barnets förälder. Däremot är det möjligt för ett barn att t.ex. motta en gåva eller ett arv eftersom detta inte innebär något åtagande från barnets sida.

Undantag när avtalet ändå blir giltigt

Det vanligaste fallet där avtal som innefattar ett åtagande ändå blir giltiga är när barnets föräldrar samtycker till avtalet. Ett sådant samtycke har inga formkrav, vilket innebär att det spelar ingen roll om det ges i förväg eller i efterhand, muntligt eller skriftligt, eller på något annat sätt kan anses ha framgått av omständigheterna.

Dessutom finns ett antal specialfall där barn får inga avtal på egen hand, utan föräldrarnas samtycke. Ett sådant fall är där barnet har ett eget hushåll, t.ex. för att det bor på annan ort för studier eller dyl. Barnet får då ingå avtal som är nödvändiga för hushållet (t.ex. göra inköp), men inga andra avtal. Ett annat exempel är då barn över 16 år har tjänat egna pengar. Barnet får då köpa saker för dessa pengar utan föräldrarnas samtycke.

Vad blir följden av att avtalet med barnet inte blir giltigt?

Huvudregeln för dessa avtal är att prestationerna ska återgå, 9 kap. 7 § FB. Det innebär att för t.ex. ett köp av en vara så ska barnet återlämna varan och säljaren ge tillbaka pengarna. Om återlämnande inte är möjligt för att barnet har förbrukat eller konsumerat hela eller delar av det som barnet erhållit från motparten finns en skyddsregel i samma paragraf.

Enligt denna skyddsregel behöver barnet endast ersätta det som inte kan återlämnas i den utsträckning som barnet haft nytta av detta. Detta gäller dock inte om barnet vilselett motparten.

Rekommendation

I ert fall rör det sig om ett sådant avtal som innefattar ett åtagande (att betala), och därmed ett sådant som barn generellt inte kan ingå med bindande verkan. Om du inte har samtyckt till avtalet så är det alltså inte giltigt. Det finns dock vissa omständigheter som ändå skulle kunna göra avtalet giltigt, t.ex. om det är så att det funnits ett underförstått samtycke från dig till att din dotter anmälde sig, och att tränaren klargjort att din dotters muntliga avanmälan inte räcker för att säga upp avtalet (därför att en giltig anmälan måste ske på något annat sätt).

Anser du, utifrån min beskrivning, att avtalet inte är giltigt så ska du bestrida fakturan. Så länge du är aktiv och bestrider fakturan så riskerar du inte någon betalningsanmärkning. Det är om du förhåller dig passiv och helt enkelt struntar i att betala som du riskerar betalningsanmärkning.

Vill du ha vidare rådgivning av en jurist kan jag rekommendera dig att boka tid hos Familjens jurist. Där kan du välja att ha möte över telefon eller online och på så sätt ha möjlighet att få en tid tidigare än 11/1.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.