Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Måste ett försäkringsbolag ersätta en trafikskada?

Jag undrar om försäkringsbolag måste följa lagen angående vem som är vållande till en krock?

Rådgivarens svar

2020-05-12

Hej! Stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse kring försäkringsbolags skyldighet att följa lagen. I mitt svar utgår jag från att det krocken är en skada som orsakats av en bil/bilar/cyklar i trafik.

Ersättning för trafikskada
Bestämmelser kring trafikskador finns i trafikskadelagen. Samtliga fordonsägare i Sverige måste ha en trafikskadeförsäkring. Trafikskadelagen är tvingande, vilket innebär att försäkringsbolag inte får ange sämre villkor än de som anges i lagen, 17 § trafikskadelagen. Rätten till trafikskadeersättning får alltså inte inskränkas mer än på de sätt som är angivet i lagen.

Personskador
Personskador ersätts från den försäkring som omfattar det fordon som personen som lidit skada har färdats i, 10 § 1.st trafikskadelagen. Ersättning till annan person än förare och passagerare i bil, exempelvis en fotgängare, kan utkrävas från vilket fordon som helst som har orsakat skadan, 11 § 1.st trafikskadelagen.

Ansvaret för personskador är strikt. Det innebär att ersättning ska utgå oberoende av vållande, d.v.s. oberoende av om det var föraren som orsakade skadan. Däremot kan trafikskadeersättningen jämkas, d.v.s. sättas ned, om den skadelidande uppsåtligen eller av grov oaktsamhet medverkat till skadan eller är förare och har gjort sig skyldig till rattfylleri och på ett oaktsamt sätt medverkat till sin skada, 12 § 1.st trafiksadelagen. Det är svårt att säga vad som kan medföra att en trafikskadeersättning ska sättas ned. Att bryta mot en trafikregel kan med beaktande av andra omständigheter i det enskilda fallet vara en anledning att sätta ned trafikskadeersättningen. 

Sakskador
Skador på det egna fordonet eller på egendom som transporteras i fordonet ersätts aldrig ur fordonets egen trafikförsäkring. Ersättning kan dock i vissa fall utgå om fordonet skadats i trafik med annat motordrivet fordon och det andra motordrivna fordonet orsakade skadan, 10 § 2.st trafikskadelagen. I sådana fall ersätts skadan på egendomen ur det andra fordonets försäkring. Om skada uppkommer på annan egendom än den som avses i 10 § 2.st trafikskadelagen, exempelvis om en fotgängares kläder blir förstörda eller om en cyklist cykel blir förstörd, ska trafikskadeersättning utgå från fordonet som orsakade skadan, 11 § 1.st trafikskadelagen.

Trafikskadeersättning med anledning av sakskada kan jämkas om den skadelidande har varit oaktsam och medverkat till sin skada, 12 § 2 st. trafikskadelagen.

Vad gäller i ditt fall?
Försäkringsbolaget vilket fordonets ägare innehar en trafikförsäkring i, kan alltså inte avskriva sig de ovan beskrivna reglerna eftersom trafikskadelagen är tvingande. De måste alltså följa bestämmelserna i trafikskadelagen. Har du lidit en personskada har du nästintill alltid rätt att få ersättning av ditt eget försäkringsbolag oberoende av ditt eget vållande. Vad gäller sakskador kan du inte få ersättning ur din egen trafikförsäkring men i vissa fall från trafikförsäkringen tillhörande det fordon du eventuellt krockat med. Ersättningen för både person- och sakskador kan i vissa fall sättas ned. För att en personskadeersättning ska sättas ned krävs det dock att du själv varit grovt oaktsam eller uppsåtligen orsakat skadan.

Vill du diskutera ärendet med en jurist så hjälper gärna Familjens Jurist dig. Här kan du boka en tid med en jurist.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare frågor får du jättegärna ställa dem till oss.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.