En lärare drog hårt i armen på ett barn. Barnet blev rädd och ville inte ta sig till skolan och möta den lärare i korridoren. Ska man polisanmäla läraren som slog barnet för misshandel? Ska man be vittnen polisanmäla med oss eller om vi polisanmäler så blir polisen tvungen att utreda och kontakta vittnen? Ska man istället vända sig till en advokat och skriva en välformulerad anmälan och ta den direkt till domstolen istället än att först göra en polisanmälan? Hur kan vi gå tillväga?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att dela in mitt svar i två delar: först kommer jag att diskutera huruvida det du beskriver är brottsligt, med utgångspunkt i brottsbalken, sedan huruvida barnet kan få skadestånd, med utgångspunkt i skollagen.
Misshandel
Till att börja med så ska det sägas att barnaga, d.v.s. misshandel av barn, är förbjudet i Sverige. Däremot så har barn en något svagare skydd än vuxna när det gäller våld som är nödvändigt för att få barnet att göra något. En förälder, eller i detta fallet en lärare, har rätt att bruka visst våld för att exempelvis få barnet att lämna en viss plats. Lärare får inte slå barn, men däremot kan de få ta tag hårt i ett barns arm, även om det våldet egentligen utgör misshandel. Du skriver först att läraren tog tag hårt i barnets arm, sedan att läraren slog barnet. Det första kan alltså vara okej, beroende på situation, det andra är brottsligt.
Oavsett om det var ett slag eller ett grepp i armen, så ska ni polisanmäla händelsen. Det är inte upp till er, eller mig, att avgöra vad som är brottsligt eller inte. Det avgör polis och domare.
När man gör en polisanmälan berättar man vilka som har bevittnat händelsen, så att polisen vet vilka de ska kontakta. Men vittnena behöver inte själva följa med till polisstationen utan polisen kontaktar dem efteråt. Ni behöver inte ta hjälp av en advokat för att göra en polisanmälan, det hjälper polisen er med så att det blir rätt. En polisanmälan kan man göra via telefon (11414) eller på närmsta polisstation.
Skadestånd
Ifall läraren döms till misshandel av en domstol, så kommer barnet att få skadestånd. Men barnet kan få skadestånd även om det inte blir en fällande dom i misshandelsfrågan, antingen för att domstolen inte dömer läraren till misshandel eller för att det inte ens görs en polisanmälan.
Innan man väcker en talan, som det så vackert heter, kan det vara bra att först kontakta en jurist. En jurist kan se över ens situation och dels avgöra om det är någon idé att ta ärendet till domstol, dels hjälpa till att formulera talan, så att den får så goda chanser som möjligt att vinna i domstol.
För att få skadestånd krävs det som sagt inte att det har begåtts något brott. Skollagen säger att
...personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.
Om [...] personalen åsidosätter sina skyldigheter [...] ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär...
Som jag skrev tidigare så är det oklart vad som hände i ert fall, men det krävs mindre för att våld ska anses vara kränkande än vad som krävs för att det ska vara brottsligt.
Skollagen säger dock att en ringa kränkning inte ger upphov till skadeståndsskyldighet. Högsta domstolen konstaterade i ett fall att en örfil, ett slag med öppen hand, inte var ringa utan en kränkning av normalgraden, trots att barnet hade betett sig illa och läraren direkt efter slaget bett om ursäkt. Det krävs alltså inte särskilt mycket för att våld mot barn ska anses kränkande. Barnet fick i det fallet 5 000 kr.
Rekommendation
Sammanfattningsvis rekommenderar jag er att polisanmäla händelsen. Om polisen lägger ned utredningen eller ni förlorar i domstol kan ni fundera på om ni vill väcka en skadeståndstalan istället. Ni gör polisanmälan själva, sedan sköter polisen själva utredningen. Ni måste berätta vilka som var på plats, men vittnena behöver inte följa med till polisstationen, utan polisen kontaktar dem på egen hand. Ni behöver heller inte kontakta en jurist innan ni gör polisanmälan. Däremot kan det vara bra att göra det innan ni väcker en skadeståndstalan.
Om ni har ytterligare funderingar, så är ni välkomna att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.