Hejsan!
Jag ansökte om medborgarskap av Migrationsverket för många månader sedan. I somras 2019 ansökte jag om att MIGV skulle avgöra ärendet inom 4 veckor. MIGV avslog min ansökan vilken jag överklagade och fick rätt av Förvaltningsrätten, att MIGV skulle påbörja utredningen. I augusti 2019 tillsattes handläggare som gick på semester i tre veckor. I början av september 2019 var handläggaren tillbaka och startade handläggningen. Då fick jag höra att mitt ärende skickats till fördelningsenheten i Stockholm på MIGV för att utreda min flyktingstatus då jag inkommit med hemlandspass vilket jag inte hade när jag kom till Sverige.
Från september 2019 fram tills januari 2020 fick jag höra att min ansökan om medborgarskap väntar på att fördelningsenheten ska fördela mitt ärende till handläggare för att utreda min flyktingstatus (trots att jag har PUT). Men jag har ringt och mailat fördelningsenheten MIGV som säger att de inte tagit emot något ärende från handläggare från MIGV- medborgarskapsenhet. Men handläggare menar bestämt att fördelningsenheten säger att de tagit emot ärendet för vidare utredningen vilket fördelningsenheten förnekar. Efter att ha JO-anmält och kontakt med fler chefer träffade jag en handläggare på Migrationsverket den 16 januari för att utreda min flyktingstatus. Det har nu gått en månad och utredningen pågår fortfarande. Det är mycket oklart varför det dröjer.
Vad kan jag juridiskt göra för att påskynda handläggningen av min ansökan om medborgarskap som just väntar på utredning av min flyktingstatus? Jag har gjort anmälan till JO också men endast 10% av de ärenden utreds ju vidare av JO. Finns det några nya regler/tillägg i Förvaltningslagen 2019 som jag kan använda? Eller något annat?
Med vänliga hälsningar,
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Så som jag förstår dig undrar du om det finns några ytterligare åtgärder du kan ta till för att få ditt ärende handlagt.
Vad du utnyttjade, när du ansökte om att Migrationsverket skulle avgöra ditt ärende inom 4 veckor, samt senare överklagan till förvaltningsrätten, kallas för dröjsmålstalan. Dröjsmålstalan är det nyaste tillslaget i förvaltningslagen vad gäller snabbare handläggning av ärenden. Då du skickade in en anmälan till JO, använde du dig ytterligare en av de åtgärder som går att ta till, men precis som du säger är det JO själv som bestämmer vilka ärenden som ska tas upp. För din del kan du använda dig av ytterligare en möjlighet: Justitiekanslern (JK). Utöver detta har du tyvärr begränsade medel att ta till när en myndighet dröjer med sin handläggning, vilket såklart är beklagligt.
Justitiekanslern
Den ytterligare möjlighet som du kan använda dig av är att vända dig till Justitiekanslern. JK utövar, liksom JO, tillsyn över statens myndigheter. Tillsynen syftar till att se till att lagar och regler efterlevs. I ditt fall är det att Migrationsverket har en skyldighet att utreda ärenden så snabbt, enkelt och kostnadseffektivt som möjligt, 9 § förvaltningslagen.
Förfarandet hos JK är i stort sett detsamma som hos JO. JK har alltså också ett utrymme för att bestämma om ett klagomål ska tas upp eller inte. Detta innebär att du inte med säkerhet kan få ett beslut från JK. JK har heller inte, liksom JO, någon möjlighet att tvinga fram ett avgörande från myndigheten. JK kan däremot, precis som JO, ”skälla” på myndigheten genom ett beslut eller yttrande. En anmälan till JK resulterar därför i bästa fall i ett beslut eller yttrande av ren administrativ art.
Sammanfattning och rekommendation
Vad du har använt dig av hitintills är den så kallade dröjsmålstalan och en anmälan till JO. När förvaltningsmyndigheter inte utreder ärenden så snabbt, enkelt och kostnadseffektivt som möjligt är detta två av de tre vägar som går att ta. Vad du som enskild kan göra ytterligare är att skicka in en anmälan till JK. Precis som JO utövar JK tillsyn över statens myndigheter. JK har dessvärre inte, precis som JO, någon möjlighet att framtvinga ett beslut från Migrationsverket, men kan däremot ge Migrationsverket ”skäll” i ett beslut eller yttrande.
Tyvärr är möjligheterna för enskilda begränsade när myndigheterna dröjer med sina beslut, men jag hoppas att du har fått lite vägledning om vad du kan göra.
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.