Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Lägga till ett ytterligare efternamn

När kan man byta till ett dubbelt efternamn?

Rådgivarens svar

2021-04-16

Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga! En nyhet i den nya personnamnlagen är att det nu går att ta ett dubbelt efternamn. Det går däremot inte att ta vilket namn som helst.

Dubbla efternamn

Båda namnen i ett dubbelt efternamn räknas som officiella efternamn. Det innebär att båda namnen kommer att synas hos myndigheter och andra organisationer som hämtar information från folkbokföringen. Det är möjligt att både ha eller inte ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet. 

Vilka namn kan man byta till?

Ett dubbelt efternamn består av två enkla efternamn som enligt namnlagen går att förvärva var för sig ( 20 § andra stycket personnamnlagen). En förutsättning för att kunna ha ett dubbelt efternamn är alltså att man enligt namnlagen har rätt att förvärva efternamnen var för sig. Exempelvis om man heter Svensson i efternamn och vill lägga till Karlsson som sitt andra efternamn så måste man enligt namnlagen ha rätt att förvärva namnet Karlsson.

Det går exempelvis att byta till ett dubbelt efternamn med makes eller förälders namn. Det går också att byta till gamla släktnamn eller namn man haft tidigare. Annars kan man byta till ett efternamn om det bärs av minst 2 000 personer (16 § personnamnlagen). Om efternamnet bärs av minst 2 000 personer så kan går det att lägga till det efternamnet. På Skatteverkets hemsida kan du söka på hur många som bär det efternamnet som du vill byta till. Ansökan om att byta efternamn görs genom en blankett hos Skatteverket.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.