Hej! Jag önskar ge min kille en penninggåva och skulle behöva upprätta ett gåvobrev, men jag önskar att jag får en stämpel med det också för att det skall vara korrekt. Hur går jag till väga för att få ett sådant?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om formkraven för gåvobrev och hur du ska gå till väga för att få en stämpel. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen angående vissa utfästelser om gåva (gåvolagen), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Formkrav för gåvobrev
Formkraven för gåvobrev ser olika ut beroende på vad det är för typ av gåva. För penninggåvor, dvs. en gåva i pengar, finns inga formkrav för att gåvan ska vara giltig. En penninggåva fullbordas när den kommer i mottagarens besittning, 2 § gåvolagen. Det innebär att så fort mottagaren tar emot pengarna är gåvan giltig. Några ytterligare krav såsom att handlingen har stämplats eller bevittnas krävs alltså inte.
Din situation och rekommendation
Sammanfattningsvis behöver du inte få en stämpel på gåvobrevet. Gåvan blir giltig så fort din kille tar emot pengarna. Däremot kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev för att undvika tvister i framtiden. Som redan nämnt behöver inte ett sådant uppfylla särskilda formkrav men för att det ska bli så tydligt som möjligt kan det ändå vara bra att handlingen innehåller vissa delar. Till exempel bör ett upprättat gåvobrev innehålla vem som är givare och mottagare, en beskrivning av gåvan, en överlåtelseförklaring, eventuella villkor förknippade med gåvan samt namnteckningar. Det är dock inte nödvändigt att ett gåvobrev innehåller detta för att gåvan ska bli gällande men kan förhindra eventuella tvister i framtiden.
Hoppas du fick svar på din fråga. Har du fler frågor är du välkommen åter!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.