Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Korttidsanställning och arbetsgivarens ändring av timersättning

Har fått en korttidsanställning över fyra helger där jag fick ett kontrakt skickat till mig signerat där det stod 300kr/Tim plus semesterersättning och att det utgår från kollektivavtal. (Lager) Men ett par veckor senare skickar de ut en ny bilaga där det står att dom ändrat för att det föregående kontraktet blivit fel då de utgått från standard mall och att de egentligen menar 300kr/Tim inkl semesterersättning och OB. Är detta något som jag helt enkelt måste gå med på eller har dom gjort fel här?

Rådgivarens svar

2022-11-07

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om arbetsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i avtalslagen och lagen om anställningsskydd, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Jag utgår från att både du och din arbetsgivare har skrivit under det första kontraktet där det framgick att du skulle få 300kr/Tim plus semesterersättning och att det utgår från kollektivavtal. 

Allmän information

Avtal ska hållas 

I Sverige gäller avtalsfrihet, vilket betyder att både fysiska- och juridiska personer i princip är fria att ingå och utforma avtal. Avtal behöver inte ha någon särskild form eller innehåll för att vara giltiga. Det räcker med "anbud och accept" (1 kap. 1 § avtalslagen). Det innebär att den ena parten föreslår avtalsvillkor, och om den andra parten godkänner dem har ett bindande avtal upprättats. Inom avtalsrätten gäller då principen pacta sunt servanda, vilket innebär att avtal ska hållas.

Ändra ett anställningsavtal

Ett anställningsavtal är ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare. En arbetsgivare får inte ensidigt ändra på ett anställningsavtal utan det ska ske i samförstånd med den andra parten, vilket är arbetstagaren. Om en arbetstagare inte samtycker till en ändring av anställningsavtalet, så får en arbetsgivare inte ändra anställningsavtalet, vilket följer av rättsfallet AD 2010:6. Om parterna inte kommer överens kan arbetsgivaren möjligen då säga upp arbetstagaren och erbjuda en ny anställning med de nya villkoren som grund. I så fall måste alla regler om uppsägningar följas av arbetsgivaren (7 § lagen om anställningsskydd). I praktiken är det dock svårt att genomföra en sådan uppsägning eftersom det krävs saklig grund. 

Din situation

Utifrån det faktumet att din arbetsgivare har skickat ut ett signerat anställningsavtal med en timlön på 300 kr plus semesterersättning anses detta som ett bindande anställningsavtal, under förutsättning att även du har skrivit under. Det faktum att arbetsgivaren skickar ut ett nytt avtal efter några veckor har ingen betydelse. Det är alltså det förstnämnda avtalet som är bindande i din situation. Om du som arbetstagare skriver under det nya anställningsavtalet accepterar du det nya avtalet och 300kr/Tim inkl semesterersättning och OB. Du kan däremot vägra att göra det, eftersom det gamla avtalet är bindande. 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din arbetsgivare har rätt att ändra timersättning när det redan finns ett undertecknat och bindande anställningsavtal. Sammantaget måste alla avtal hållas och ingen part har rätt att ensidigt ändra i anställningsavtal. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter, aktuellt kollektivavtal samt hur du kan gå vidare. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.