Hej! Köpte en hund av en privat person i våras. Han hade inga anmärkningar i besiktningen hos veterinär utan var godkänd både hjärta, lungor mm.. Han får ca. 1 och en halv månad efter köpet hosta. Då tar vi han till en veterinär och där vet jag veterinären dubbelkolla hjärta och lungor, då jag läste på att hosta kunde vara en symptom på hjärt/lugn fel. Veterinär har inte heller då anmärkningar och skriver ut hostmedicin då man inte hörde nått som skulle visa sig vara en hjärtsjukdom. När han är ca. 8 månader blir han kraftigt sjuk i en infektion och i samband med det då visar det sig att han har ett kraftigt hjärtfel som dem hittar i en undersökning av buken. Hunden är idag i behov av en hjärtoperation, men hjärtfelet bedöms vara medfött och det gör att försäkringen inte går in och betalar en enda krona för operationen. Min fråga är, vem har rätt till att betala detta? Dolda felförsäkring från säljare finns inte och får därför gå via köplagen. Så vad har jag rätt till? Att be tidigare ägare betala en summa av operationen? Eller hur funkar det? Det handlar om 65,000 kr. Inget vi själva kan bekosta. Och vi trodde vi köpt en frisk hund och känner oss förtvivlade.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Köplagen (KöpL).
Vem står för risken?
I köplagens ”språk” talar man oftast om ”fel i vara” för att fastställa vem som ansvarar för att exemeplvis en hund har skador som inte fanns vid köpet. Om skador uppstår på en hund efter köpet så måste man först faställa vem som bär risken när skadan inträffade. Bär köparen risken för varan, är han själv skyldig att betala den KöpL 12 §. Risken övergår på köparen antingen när han eller hon har fått hunden avlämnad hos sig eller när hon har hämtat upp den hos säljaren i enlighet med avtalet, KöpL 13 §.
Föreligger ett fel?
Eftersom köpet gäller ett levande djur och inte en ny tv så säljs den i ”befintligt skick”. Alltså köper köparen hunden med vetskap om hundens ålder, åkommor och andra omständigheter som säljaren kan ha uppmärksamat KöpL 19 §.
Vidare får köparen bara åberopa fel som uppstår i efterhand om det är fel som köparen inte kunde antas hitta eller veta om innan köpet. Vid hundköp kan exempelvis åldern på hunden, ras och hur gammalt ett veterinärsintyg är spela stor roll vid bedömning av vad man köpare bör kunna anta, KöpL 20 §. Själva frågan om felet kan åberopas bedöms utifrån när risken för hunden övergår på köparen. Har risken å ena sidan övergått på köparen så svarar han för alla fel som uppkommer efter att risken har gått över, vilket innebär att felet inte kan åberopas. Står risken andra sidan kvar hos säljaren svarar han eller hon för alla fel som uppkom innan riskövergången. Säljaren svarar även för dolda fel som visar sig först efter riskövergången, exempelvis underliggande sjukdommar, dvs, om köparen kan bevisa att felet förelåg innan KöpL 21 § st 1. Däremot framgår det av förarbetena till Köplagen att beviskraven är relativt höga och det kan vara svårt att få till sådan bevisning.
Ansvar
Köparen kan kräva ersättning för den skada han eller hon lider av felet om säljaren kan anses bära risken för varan. Skadeståndet motsvarar den förlust som har uppstått för köparen, KöpL 40 §.
Din situation och rekommendation
I generella drag brukar risken för djur övergå när du får eller hämtar djuret. Sjukdom kan definitivt kvalificeras som ett fel, däremot har jag inte tillräckligt med information om omständigheterna kring köpet för att kunna faställa om det går att åberopa felet i fråga. Om ni kan bevisa att skadan/felet på hunden har uppkommit efter köpet så kan rätten till skadestånd vara aktuell. Men som nämnts ovan är beviskravet tämligen högt och lyckas ni inte med det så står ni tyvärr operationskostnaderna själva.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.