Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kopiera kundregister från f.d. arbetsgivare

Hej Jag har en juridisk fråga. För ett tag sen jag sa upp mig på en arbetsplats som inte trivdes så bra. Två veckor innan min uppsägning följde jag en dålig råd att maila kundregistret till mig själv så att när jag i framtiden startar eget så kan jag lättare följa upp mina kunder. I efterhand insåg jag att det var verkligen en dålig ide och tog bort och raderade filen. Jag undrar nu när jag väl i framtiden startar eget kommer detta ge juridiska påföljder (skadeståndskyldig) om företaget riktar anspråk mot mig, trots att jag kan bevisa att framtida kunder inte är kopplade till kundregistret?
Jag vet inte om företaget kan se att jag har gjort det men vi utgår ifrån att dem kan på något sätt ta reda på det.

Rådgivarens svar

2019-08-11

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledning
Det som du beskriver kan innebära skadeståndsskyldighet för dig utifrån två rättsliga grunder dels på grund av att du tillägnat dig företagshemligheter. Men det kan också innebära skadeståndsskyldighet för att det du gjort strider mot lojalitetsplikten som gäller mellan en arbetstagare och en arbetsgivare.

Lag om företagshemligheter
Vad som avses med företagshemligheter framgår av 2 § lag om företagshemligheter (FhL). Där framgår bland annat att affärsförhållanden i en näringsidkares rörelse är en företagshemlighet i lagens mening. I praxis har kundregister vid flera tillfällen prövats och det är sedan länge fastställt att kundregister typiskt sett utgör en företagshemlig i lagens mening (se t.ex. AD 2013 nr 24, AD 2000 nr 3 och AD 1998 nr 80). 

I lagen om företagshemligheter finns det dels straffrättsliga och skadeståndsrättsliga regler. 

Den som uppsåtligen och olovligen bereder sig tillgång till en företagshemlighet kan dömas för företagsspioneri till böter eller fängelse. I högsta domstolens avgörande NJA 2001 s. 362 var omständigheterna liknande det du beskriver. En anställd hade i det fallet kopierat en kunddatabas inför att arbetstagarens anställning skulle upphöra. Domstolen fastställde att det inte kunde utgöra företagsspioneri då arbetstagaren i sin anställning hade haft lovlig tillgång till kundregistret. 

Avgörande för högsta domstolen blev att den anställde hade haft fri tillgång till kundregistret under sin anställning. Har så även varit fallet för dig så talar det för att din gärning inte utgör företagsspioneri. 

I lagen om företagshemligheter finns skadeståndsreglerna i paragraferna 5-10.  Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet anskaffar en företagshemlighet och därefter utnyttjar den ska ersätta den skada som uppkommer, 10 § FhL

Av de skadeståndsregler som finns i lagen om företagshemligheter är 7 § den som särskilt reglerar en arbetstagares handlande. Den paragrafen stadgar att arbetstagare som uppsåtligen eller oaktsamhet angriper en företagshemlighet hos sin arbetsgivaren och insett eller borde insett att den inte fick avslöjas ska ersätta den skada som uppkommer. 

Ditt förfarande kan utgöra grund för skadestånd men jag kan inte uttala något säkert utifrån de uppgifter jag har att tillgå. Vill du med säkerhet veta om ditt handlande kan utgöra grund för skadestånd rekommenderar jag dig att kontakta någon av våra jurister här för att utreda saken åt dig. Klicka här för att läsa mer om det.

Även om ditt handlande kan utgöra grund för skadestånd är det inte säkert att du skulle bli skyldig att betala något skadestånd. Eftersom du har raderat uppgifterna och inte använt dig av dem har du inte utnyttjat dem och din före detta arbetsgivare har därmed inte lidit någon skada av ekonomiskt slag. I 11 § FhL stadgas dock att skadestånd kan grundas på andra omständigheter än rent ekonomiska. 

 

Lojalitetsplikt
Som anställd har du en lojalitetsplikt gentemot din arbetsgivare. Den innebär att du under hela din anställning ska vara lojal gentemot din arbetsgivare och sätta dennes intressen före dina egna. Den anställde som bryter mot lojalitetsplikten kan bli skyldig att betala skadestånd till sin arbetsgivare för den skada som skett.

I ett för dig intressant rättsfall, AD 2015 nr 35, anklagades en frisör för att ha brutit mot lojalitetsplikten. Efter att frisören bytt anställning så så kontaktade hon tidigare kunder via telefon och sms. Domstolen fann att frisören inte brutit mot lojalitetsplikten för att hon inte hade kopierat något kundregister med dessa kunders kontaktuppgifter. Hade hon kopierat kundregistret och sedan efter hon bytt anställning kontaktat kunderna hade hon troligtvis brutit mot lojalitetsplikten. 

Eftersom du jämförelsevis bara har kopierat men inte kontaktat talar mycket för att du inte brutit mot lojalitetsplikten.

Det skulle däremot behövas utredas närmare om själva gärningen att kopiera i syfte att ”skada” kan utgöra brott mot lojalitetsplikten. När du maila dig kundregistret så gjorde du det i syfte att använda dig så småningom, d.v.s. i syfte att skada. 

Precis som ovan i bedömningen i lagen om företagshemligheter så räcker det vanligtvis inte bara med att bli skadeståndsskylig, det måste också kunna påvisas någon skada. Eftersom du inte utnyttjade kundregistret utan raderade det är det inte säkert att någon skada kan fastställas.

Det är som du förstår många avvägningar i bedömningarna som gör det svårt att ge några klara besked i ditt fall. Det finns inga enkla svar på dina frågor så vill du ha det utrett närmare kan du kontakta någon av våra jurister. Klicka här för att läsa mer om det. Jag hoppas annars att du har fått en bättre förståelse för vad som du eventuellt skulle kunna bli skadeståndsskyldig för. Söker du på de rättsfalls-nummer som jag angett ovan kommer du också kunna fördjupa dig mer.

Vänligen,
Asal

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.