Hej.
Jag har en fråga av juridisk karaktär. Det är på detta vis att jag har gjort ett misstag och en annan får ta straffet för detta. Det gäller Jordbruksverket. De har krav på oss att rapportera in händelse inom 7 dygn. Av någon anledning, tekniskt fel, feltänk eller slarv, rapporterade jag in dag 8. Nu riskerar motparten drabbas och kan bli av med stöd för upp till 30 000 kr för att jag missade en dag. Är inte kollektiv bestraffning reglerad i Sveriges rikes lag?
Kollektiv bestraffning är ju förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen, FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, och nationell lagstiftning. Gäller detta inte i Sverige? Och hur ser det ut med en statlig myndighet som i såna fall sysslar med lagbrott? Eller står de över lagen? Och lagen om allas lika värde inför lagen? Är det rätt av en rättsstat att straffa en oskyldig för någon annans brott? För vad jag förstår blir jag inte drabbad av mitt misstag.
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Som jag uppfattar din fråga handlar det här om ett fall där du haft ett slags uppdrag att rapportera in en händelse till Jordbruksverket vilket du inte gjort i tid på grund av misstag från din sida, vilket kommer resultera i att motparten går miste av stöd på upp till 30 000 kr. Jag är osäker på om du hade ett uppdrag av din motpart eller om du arbetar på Jordbruksverket, jag kommer därför gå igenom båda scenarion. Din fråga är vidare hur detta kan stämma överens med den gällande rätten i Sverige som förbjuder kollektiv bestraffning.
Allmänt om kollektiv bestraffning
Mycket riktigt stämmer det att kollektiv bestraffning är förbjudet i svensk rätt. Detta framgår av fjärde Genevekonventionen, artikel 6 i FN:s allmänna deklaration om mänskliga som Sverige anslutit sig till vilket framgår av bl.a. 1 kapitlet 10 § regeringsformen samt nationell lagstiftning. Enligt artikel 6 i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna ska varje person ses som en person i lagens ögon. Av 1 kapitlet 9 § framgår att myndigheter i sin myndighetsutövning måste beakta allas likhet inför lagen. Som huvudregel bär varje enskild person bär ansvar för sina handlingar och bedömningen av en persons handlande sker därmed individuellt och inte kollektivt. Det finns undantag i de fall då en person kan bära ansvar för något som någon som är under ens tillsyn gör eller någon under dennes ansvar.
Uppdragsförhållande mellan dig och motparten
I detta fall tolkar jag din fråga som att det föreligger ett slags uppdragsförhållande mellan dig och motparten och därmed ett avtalsförhållande som gör att du kan sägas vara under motpartens ansvar. Därmed blir motparten drabbad av de fel du begår genom att inte rapportera in händelsen i tid. I och med att det föreligger ett avtalsförhållande er emellan utgör detta ett undantag från förbudet mot kollektiv bestraffning. Det som kan ske här är att motparten kan kräva dig på skadestånd med stöd av bestämmelserna om skadestånd på grund av oaktsamhet från din sida enligt bestämmelser om sysslomän i 18 kapitlet i handelsbalken.
Om du är anställd på Jordbruksverket
Som anställd på en myndighet utför man myndighetsutövning i sitt arbete. Om du begår misstag i ditt arbete kan tjänstefel bli aktuellt. Tjänstefel regleras i 20 kap 1 § brottsbalken och där stadgas att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften kan dömas för tjänstefel. Om det är så att du jobbar på Jordbruksverkat har du alltså underlåtit att rapportera in en händelse i tid. Om detta utgör ett så allvarligt misstag att tjänstefel blir aktuellt måste dock bedömas i det enskilda fallet. I samband med tjänstefel kan en skadeståndstalan föras av motparten.
Sammanfattning
Kollektiv bestraffning är, som du säger, förbjudet enligt svensk och internationell rätt. Om du har tagit på dig ett uppdrag att åt din motpart rapportera till Jordbruksverket kan motparten kräva dig på skadestånd för den skada du orsakat honom. Om det istället är så att du arbetar på Jordbruksverket kan tjänstefel bli aktuellt, vilket är ett brott.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga. Har du ytterligare frågor och funderingar får du gärna kontakta Familjens Jurist för vidare information.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.