Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan säljaren hållas ansvarig för fuktskadorna i husvagnen?

hejsan! jag och min fru köpte en husvagn av privat person. i annonsen stor det bra skick. utan fukt. ett klipp för pengarna sa han. I kanon skick sa han. han visade ett fel han åtgärdat fukt på och sa att det var allt. han hade mätt efter fukt och tätat över allt. när vi kom hem och började städa och greja i vagnen så upptäcker vi brister med vagnen som han medvetet dolt. han har alltså systematiskt jobbat för att dölja saker i vagnen. dekorplast som ser exakt ut som Trädet i vagnen för att dölja fuktskador och hål. vi skaffade en fuktmätare som visar höga halter av fukt, siffrorna 30-100%. Trots att det stod i annonsen att det inte fanns fukt! dom stora ryggstödskuddarna har han vänt uppochned för att dölja att dessa spruckit hela vägen. ett fönster är egentligen fastlimmat plexiglas som han målat och gjort i ordning så det ser ut som ett original fönster. jag har gång på gång kontaktat säljaren och berättat om alla brister och utan resultat. har påpekat att jag vill att han åtgärdar fukt eller tar tillbaka vagnen. vad ska man göra?

Rådgivarens svar

2021-06-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer först en allmän redogörelse för vad som gäller i situationen och sedan vad som gäller i ditt fall. Eftersom du köpt husvagnen av en privatperson är köplagen (KöpL) tillämplig. Observera dock att lagens regler inte är tvingande och gäller inte om parterna kommit överens om att andra villkor ska gälla för köpet. I mitt svar utgår jag från lagens regler.

Felaktig vara

Fel i vara, i ditt fall en husvagn, föreligger ifall den inte stämmer överens med vad som framgår av avtalet, eller annars avviker från t.ex. en allmän uppfattning om hur varan ska vara beskaffad eller från vad köparen med fog kunnat förutsätta, se 17 § KöpL.

Fel anses också föreligga om varan skiljer sig från uppgifter som säljaren lämnat vid försäljning av varan, som t.ex. framgått av varans annons, och som antas ha inverkat på köpet, se 18 § KöpL. Sådana uppgifter ska vara någorlunda preciserade och skiljas från allmänt hållna värdeomdömen som t.ex. att varan är ”fin” eller "kanon" osv. 

Säljaren kan också hållas ansvarig för fel när en begagnad vara säljs med ett förbehåll om ”befintligt skick”. Så blir fallet om varan inte stämmer överens med de uppgifter som säljaren lämnat, om denne undvikit att berätta om skador eller om varan är i mycket sämre skick än vad du kunnat vänta dig, utifrån det pris du betalat.

Köparens undersökning av varan

Enligt 20 § KöpL får köparen inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet. Om köparen undersökt varan innan köpet eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får köparen inte åberopa fel som han borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren handlat i strid mot tro och heder. Skulle felet vara dolt, dvs. inte kunnat upptäckas vid en undersökning av varan, så ska säljaren ansvara för felet. Ifall säljaren lämnat en garanti så kan undersökningsplikten minska något i och med att garantin kan anses försäkra köparen om varans kvalité.

Reklamation

Köparen måste reklamera felet till säljaren inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet för att säljaren ska kunna hållas ansvarig. Den absoluta tidsgränsen är två år efter köpet.

Påföljder

Om varan är felaktig kan köparen kräva avhjälpande (dvs. att felet lagas genom t.ex. reparation), omleverans, prisavdrag, hävning eller skadestånd, se 30 § KöpL. I första hand kan köparen kräva att säljaren åtgärdar felet. Köparen har rätt att kräva omleverans om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett detta. Omleverans kan dock inte krävas om köparen och säljaren antagit att varan inte kan ersättas med annan vara. Skulle det inte vara möjligt med avhjälpande eller omleverans kan köparen istället kräva prisavdrag som motsvarar felet i varan. Om det inte är aktuellt med prisavdrag kan köparen begära hävning om felet är väsentligt för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett detta, se 39 § KöpL.

Om parterna inte kan komma överens kan man ta tvisten till domstol genom att lämna en stämningsansökan till tingsrätten. Detta riskerar dock att leda till höga rättegångskostnader.

Din situation

Att fönstret i husvagnen varit fastlimmat plexiglas som säljaren målat kan tyckas vara något som ni borde ha märkt vid en undersökning av husvagnen. Vid en noggrann undersökning hade möjligtvis även ryggstödskuddarnas skick kunnat upptäckas, om det gick att lyfta och vända på dem.

Gällande fuktskadorna uppfattar jag det däremot som att det i annonsen stått att husvagnen ska vara utan fukt samt att säljaren uppgett att han mätt fuktnivån och åtgärdat en fuktskada. Du beskriver vidare hur säljaren täckt över fuktskadorna med dekorplast samt att ni i efterhand mätt fuktnivån och att den visar sig vara hög. Ibland kan fuktskador upptäckas vid en noggrann undersökning om de är synliga eller om det luktar mögel. I ditt fall verkar dock skadorna ha varit mycket svåra att upptäcka då de varit gömda bakom dekorplast. Utifrån denna information bör felet kunna åberopas och du bör kunna kräva att säljaren i första hand avhjälper felet. Jag rekommenderar därför att du försöker nå säljaren igen för att komma fram till en lösning. Om säljaren inte är samarbetsvillig rekommenderar jag att du kontaktar en jurist så att du kan förklara situationen närmare och få vägledning. Familjens Jurist erbjuder fysiska möten, telefonmöten samt onlinemöten. Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp. Hör gärna av dig till oss på Fråga Juristen igen om du har ytterligare frågor och funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.