Hej. Jag körde bil utan körkort och undrar om någon annan än jag själv kan betala boten? Till exempel någon familjemedlem?
Hej och tack för din fråga! Jag tolkar det som att du faktiskt har körkort men glömde körkortet under bilfärden. Nedan följer en redogörelse för aktuella lagregler och svar på din fråga.
Vad händer om jag glömmer mitt körkort och blir stoppad av polis?
Av 3 kap. 15 § Körkortslagen följer att den som kör bland annat en personbil ska ha med sig körkortet, eller om körkortet efter utfärdande ännu inte har lämnats ut och färden äger rum inom två månader från och med den dag då det utfärdades, en handling som styrker förarens identitet. Körkortet eller identitetshandlingen ska överlämnas för kontroll om en bilinspektör eller en polisman begär det.
Enligt 48 kap. 1 § Rättegångsbalken får om ansvar för brott som hör under allmänt åtal upptagas av polisman genom föreläggande av ordningsbot. För underlåtenhet att vid förande av personbil medföra körkort eller ett bevis att körkort har utfärdats och handling som styrker förarens identitet, får polisman förelägga en ordningsbot på upp till 500 kr.
Hur betalas boten?
Har man fått ett föreläggande av ordningsbot som man skrivit under ska man enligt Polisens hemsida betala den inom 30 dagar. På ordningsboten står föreläggandenummer/OCR-nummer som ska anges i betalningen till Polismyndighetens bankgiro för ordningsböter. Jag tolkar det som att det inte har någon betydelse från vilket konto pengarna överförs, så länge föreläggandenumret/OCR-numret anges i betalningen. En familjemedlem eller kompis skulle alltså kunna betala in boten och eventuella regresser göras upp i efterhand mellan denne och den som ådragit sig boten.
Rekommendation
Du kan läsa mer om ordningsböter på Polisens hemsida. Där hittar du även kontaktuppgifter om du vill kontakta dem direkt för att få ett klart svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.