Hej,
Jag har ett muntligt avtal med min chef att ha 2 timmar/vecka i arbetstidsförkortning med lön.
Nu har vi en ny chef som absolut inte vill ta över gamla chefens avtal och har för avsikt att bara säga upp detta
Kan man göra så eller har jag någon rätt till vår överenskommelse att muntligt avtal gäller?
Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare med ditt ärende.
Generellt om anställningsavtal
Arbetsgivaren är inte skyldig att upprätta ett skriftligt anställningsavtal. Ett muntligt avtal räcker. Däremot är arbetsgivaren skyldig att lämna vissa uppgifter skriftligen senast en månad efter anställningen påbörjats. Dessa uppgifter är sådana som är av väsentlig betydelse för anställningen. Exempel på sådana uppgifter är vilka arbetsuppgifter som ingår i tjänsten och om anställningen gäller för begränsad tid eller om det är en provanställning.
Din situation
Du anger i din fråga att du har en överenskommelse med din före detta chef om att ha 2 timmar per vecka i arbetsförkortning med lön. Som du nämner har detta avtal träffats muntligen. Detta är juridiskt bindande, men kan vara svårt att bevisa vid en tvist. Min bedömning är att en sådan överenskommelse bör finnas med i den skriftliga del som arbetsgivaren ska upprätta.
Rekommendation
Jag råder dig att prata med din nya chef och förklara att avtalet är juridiskt bindande, och även om det inte är inskrivet i ett anställningsavtal bör avtalet gälla. Chefen kan inte ensidigt ändra ett arbetsförhållande, utan ni båda behöver gå med på denna ändring. Om det finns en facklig representant på arbetsplatsen kan det vara en god idé att låta denna vara med på, eller till och med föra samtalet.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.