Under våren 2019 ljög min ex-fru för polisen att jag hotat henne. Efter förhör hos polisen tillfrågades jag om jag hade något emot att ett kontaktförbud utfärdades. Polisen förklarade vad det innebar. Jag ville inte ens träffa kvinnan så jag sa att det "går jag med på". Efter polisen kom tillbaka till förhörsrummet efter att ha ringt åklagare informerades jag om att jag hade fått ett kontaktförbud och skrev på ett papper. Därefter informerade polisen mig om att det finns i belastningsregistret i 10 år. Det kom som en chock för mig.
Vid nästa förhör ville jag ha advokat med och hade det också. Efter ca en timmes förhör gick polisen och ringde åklagaren.
När detta var avslutat ringde min advokat mig ca tre timmar efteråt och informerade att ärendet var nedlagt.Min fråga är följande; Jag hade inte begått något brott, jag har aldrig blivit lagförd för något brott men nu finns jag trots detta med i belastningsregistret. Jag har missat två jobb p g a detta trots att det inte är en dom. Kan jag på något sätt överklaga detta nu för att få bort det i belastningsregistret? Det gällde 6 månader och förlängdes inte.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå igenom lite regler kring hur kontaktförbud utfärdas samt hur noteringar om utfärdade kontaktförbudet står i belastningsregistret.
Hur bestäms att någon ska få besöksförbud mot någon annan?
Kontaktförbud regleras främst i lagen om kontaktförbud. Det är åklagaren som prövar frågor om kontaktförbud och det tas upp på begäran av den som förbudet avses skydda eller när det annars finns anledning till det (7 § lagen om kontaktförbud). Åklagaren är den som fattar beslut om det ska meddelas ett kontaktförbud. Om beslut om att utfärda kontaktförbud meddelas ska det bl.a. innehålla skälen till beslutet (12 § 3 p.). Ett kontaktförbud får endast meddelas om skälen för ett sådant förbud uppväger det intrång eller men i övrigt som förbudet innebär för den mot vilken det utfärdas.
Läggs en förundersökning ned ska kontaktförbudet omprövas, enligt Åklagarmyndighetens handbok för kontaktförbud. Utgångspunkten är att ett kontaktförbud ska upphävas om brott inte kan styrkas, alltså bevisas. I vissa undantagsfall kan det dock ändå stå kvar.
Registrering av besöksförbud
Belastningsregistret ska bl.a. innehålla uppgifter om att en person meddelats ett kontaktförbud (3 § lagen om belastningsregister). Att en uppgift i belastningsregistret gallras innebär att den tas bort ur registret. Uppgifter om meddelat kontaktförbud gallras om kontaktförbudet upphävs (16 § 6 p.). Upphävs inte kontaktförbudet tas uppgiften bort ur belastningsregistret efter 10 år (17 § 12 p.).
Sammanfattning och råd
Det man kan säga är att åklagare inte lär kunna utfärda besöksförbud endast på grunden att den som förbudet riktas mot går med på det. Däremot borde kontaktförbudet omprövats när förundersökningen lades ned. Jag vet inte i ditt fall om det skett en omprövning eller annars av vilka skäl man inte upphävde kontaktförbudet. Med tanke på att kontaktförbudet nu "löpte ut" och inte upphävdes skulle jag anta att det kommer att stå kvar som en notering i belastningsregistret i 10 år.
Du skulle kunna ringa polisen på 114 14 och be om att få prata med någon som har haft hand om den här utredningen för att få information om vad som har skett. Skulle du anse att någonting har gått fel vid utfärdandet av kontaktförbudet pga. polisens eller åklagarens hantering kan du alltid anmäla detta till Justitieombudsmannen som ska bedriva tillsyn över myndigheterna. Du kan läsa mer om en JO-anmälan här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.