Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man kräva in en preskriberad skuld?

Hej Om jag har ett skuldebrev där personen i fråga har skrivit under på att betala en viss summa i månaden med ett specifikt start datum och till ett specifikt konto, (endast framtaget till att få in skulden på). Detta datum var satt 2001 och har idag ännu inte blivit inbetalat. Personen i fråga har fått många chanser (med tanke på att det nu är 2022) och nu har jag tröttnat på att ha detta över mig. Jag kontaktade kronofogden som sade till mig att personen i fråga kan hävda att det är preskriberat med tanke på hur många år som har gått. Mitt enda hopp om att få tillbaka dessa pengar skulle vara att ta fallet till tingsrätten. I min värld, och även till min fråga, så är väl detta ett solklart fall att skulden fortfarande gäller då inget har kommit in på detta konto? Alltså måste jag väl vinna fallet?

Rådgivarens svar

2022-02-27

Hej och stort tack för att du använder dig av Fråga Juristen. Eftersom din fråga rör preskription kommer jag att använda mig av preskriptionslagen vid mitt svar. Jag kommer inledningsvis att redogöra för reglerna kring preskription för att sedan berätta utifrån din situation.

Preskriptionsregler

Regler om preskription finns i preskriptionslagen. Med preskription menas att den som har ett krav mot någon, borgenären, förlorar sin rätt att kräva ut sin fordran, 8 § preskriptionslagen. I 2 § preskriptionslagen finns huvudregeln för preskription. Där stadgas att en fordran som huvudregel preskriberas efter tio år. Andra preskriptionsregler gäller om särskilt stadgas i annan lag eller preskriptionslagen. Ett exempel är att skatteskulder som huvudregel preskriberas efter fem år.

För att en skuld inte ska preskriberas måste preskriptionen avbrytas, 5 § preskriptionslagen. Preskription avbryts genom att:

  • Den betalningsskyldige, gäldenären, erkänner fordran genom att till exempel betala ränta eller amortera, eller
  • Gäldenären får ett skriftligt krav eller påminnelse om fordran, eller
  • Borgenären väcker talan mot gäldenären vid exempelvis domstol eller Kronofogdemyndigheten.

Om preskriptionen avbrutits på någon av ovanstående sätt, kommer en ny preskriptionstid på tio år att börja löpa, 6 § preskriptionslagen.

Din situation och rekommendation

Eftersom jag inte vet alla omständigheter kring fordrans uppkomst samt om någon preskriptionsavbrytande åtgärd förekommit, kan jag inte uttala mig om du har en fordran som du kan kräva in. Det är till exempel möjligt att du har, skriftligen, påmint gäldenären om skulden. Ni kan också ha avtalat om en längre preskriptionstid.

Om fordran har preskriberats kan du inte väcka en talan som grundar sig på omständigheterna du angett. En domstol kommer då att ogilla din talan efter att motparten gjort en så kallad preskriptionsinvändning.

Om du behöver ytterligare hjälp att bedöma om fordran är preskriberad eller ej, samt möjligheterna att kräva in fordran på rättslig väg, kan jag varmt rekommendera att boka tid med en av våra kunniga jurister. Om du har någon ytterligare fråga eller fundering är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.