Hej, jag har en skuld hos kronofogden. Kan dom ta min frus pengar?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om ifall din frus egendom kan bli utmätt när det är du som har en skuld hos kronofogden. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i utsökningsbalken (UB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Allmänt om utmätning
Utmätning är ett förfarande som utförs av Kronofogden och innebär att en gäldenärs (en person med skuld) egendom eller lön tas i anspråk. Detta regleras i utsökningsbalkens fjärde kapitel. Det som tagits i anspråk kan sen säljas för att skulden ska kunna betalas av.
Egendom som utmäts måste ha ett förmögenhetsvärde och tillhöra gäldenären (4 kap. 17 § UB). Kravet på förmögenhetsvärde innebär att t.ex. personliga egendomar så som fotografier inte kan bli utmätta då de saknar värde för någon annan än den som har fotot.
Kronofogden har ett ansvar att se till att egendom som tillhör någon annan än gäldenären inte utmäts. De egendomar som finns i hemmet där en gift person bor tillsammans med sin partner presumeras dock tillhöra den partnern som har skulder (4 kap. 19 § UB). Kronofogden kan då utmäta egendomarna för att betala av skulderna, även om den inte tillhör gäldenären.
Om det är den andra partnern (den utan skulder) som äger egendomarna, så ska utmätning inte ske av den egendomen (4 kap. 19 § UB). Dock måste det kunna bevisas att den partnern äger egendomen. Är egendomen samägd kan egendomen ändå utmätas, men den andra maken/makan har rätt till halva värdet efter försäljning (8 kap. 8 § UB). Den andra partnern måste då göra sannolikt att egendomen är samägd eller styrka att egendomen är hens egen, t.ex. genom kvitto där det framgår att hen köpt egendomen eller gåvobrev där personen får egendomen i gåva. Misslyckas man med att göra sannolikt samägande eller styrka eget ägande kan egendom som egentligen tillhör gäldenärens sambo/make/maka bli utmätt.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som utgångspunkt svarar varje make/maka för sina egna skulder (1 kap. 3 § äktenskapsbalken). Den andra maken/makan kan dock, som framgått ovan, bli påverkad av skulderna då egendom som inte kan bevisas vara samägd eller ägs av den andra partnern, kan bli utmätt för den andra partnerns skulder.
Egendom som du och din fru har i gemensam besittning (t.ex. hemma i bostaden där ni bor) presumeras tillhöra dig så länge detta inte motbevisas. Bevisandet kan t.ex. ske genom ägarbevis eller kvitto som bevisar att frun köpt egendomen. Lyckas ni inte bevisa att egendomen tillhör frun så kan Kronofogden utmäta den.
Har Kronofogden utmätt egendom som tillhör någon annan kan utmätningsbeslutet överklagas hos tingsrätten (18 kap. 1 § UB). Överklagan görs till den tingsrätt där svaranden är bosatt. Överklagandet görs av den som beslutet angår (vilket kan vara både den som har skulderna och en person som fått sin egendom utmätt) och ska ha gått emot den personen (18 kap. 2 § UB). Är det gäldenären som överklagar måste det göras inom 3 veckor från delgivning av utmätningen gjorts (18 kap. 7 § 2 st. UB). Är det tredje man som överklagas finns ingen tidsbegränsning för när överklagan ska göras (18 kap. 7 § 2 st. UB).
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om Kronofogden kan ta din frus pengar/egendom för dina skulder och det korta svaret är att Kronofogden ska utmäta egendom som tillhör dig och inte din fru. Din fru kan dock bli påverkad om hon inte kan visa att hon äger egendom som ni har i hemmet och den kan då bli utmätt fastän det är hon och inte du som äger egendomen. Jag rekommenderar att du och din fru ser till att hon har kvitton på det hon köpt eller ägarbevis eller annat bevis på att hon äger sin egendom, för att inte riskera att den blir utmätt.
Har Kronofogden utmätt din frus egendom för dina skulder blir min rekommendation till dig att överklaga utmätningsbeslutet hos tingsrätten. Kronofogden får inte utmäta egendom som tillhör annan och din fru måste då styrka att egendomen tillhör henne för att utmätningen av hennes egendom inte ska vara tillåten.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Tveka inte att skicka in en ny fråga om du har fler funderingar!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.