Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan jag sitta kvar i styrelsen i en ideell förening samtidigt som jag får ersättning av föreningen för ett projekt?

Hej,
Jag vet inte om detta är rätt forum för min fråga, men jag testar. Jag startade en ideell förening för några år sedan och sitter tillsammans med några andra i styrelsen. Nu har vi fått bidrag för ett projekt som jag är verksam i och där mitt arbete kommer att avlönas (genom att jag fakturerar föreningen). Kan jag sitta kvar i styrelsen samtidigt som jag får lön för mig arbete eller bör jag kliva ur styrelsen?
Vänliga hälsningar

Rådgivarens svar

2018-04-15

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!  

Till att börja med kan konstateras att det inte finns några uttryckliga lagar när det gäller ideella föreningar. Det är framför allt föreningens stadgar som styr. Vägledning finns dock i sedvana och näraliggande lagar, såsom lag (1987:667) om ekonomiska föreningar, (FL).

Allmänt om ideella föreningar

Ideella föreningar kännetecknas av att de driver sin verksamhet med ett ideellt ändamål. Som ideellt ändamål räknas i princip allt som inte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Näringsdrivande ideella föreningar ska företrädas av en styrelse. Kraven som ställs på styrelseledamöter är att de ska ha fyllt 18 år, de ska vara medlemmar i föreningen, om inte annat är bestämt i stadgarna, samt att de inte får vara försatta i konkurs, ha näringsförbud eller förvaltare, se mer här på Bolagsverkets hemsida. 

Arvode från föreningen

Jag förstår att du är verksam i projektet och får ersättning för ditt arbete genom att fakturera föreningen. Att en ideell förening anställer någon som projektledare är inte ovanligt. Det finns inget som hindrar att en förening i sina stadgar beslutar att betala arvode till föreningens ledare eller förtroendevalda. Om detta sker måste föreningen följa de regler som finns om skatteavdrag och arbetsgivaravgifter. Det finns inte heller några regler som innebär att en styrelseledamot som får arvode bör kliva ur styrelsen. Om inte era stadgar anger att det föreligger ett hinder mot detta så borde det inte heller göra det.

Jäv

Som styrelseledamot kan det uppstå situationer då man är jävig. I 6 kap. 10 § FL, som är näraliggande lagstiftning, räknas ett antal situationer upp då en styrelseledamot inte får handlägga i en fråga på grund av jäv. Det är bland annat om frågan gäller ett avtal mellan hen och föreningen, eller om det gäller ett avtal mellan föreningen och tredje man, där styrelseledamoten har ett väsentligt intresse i frågan som kan strida mot föreningens. Skulle en jävssituation uppstå får du enligt reglerna inte handlägga de berörda frågorna. Jäv utgör inte i sig en anledning att kliva ur styrelsen.

Sammanfattning

Det är upp till föreningen att i sina stadgar besluta hur föreningen ska styras, däribland vad gäller arvode. Om det inte finns ett hinder enligt stadgarna att sitta kvar i styrelsen när en styrelseledamot erhåller arvode så finns det ingen anledning att kliva ur styrelsen på den grunden. Kom ihåg jävsreglerna som innebär att en styrelseledamot inte får vara med och handlägga vissa frågor då ledamotens intressen kan skilja sig från föreningens.

Jag hoppas att du är nöjd med svaret! Du är välkommen att återkomma till oss om du har fler funderingar. Vi erbjuder även en möjlighet att boka tid med en av våra jurister här.

Vänliga hälsningar,

Kristine

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.