Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan islamska kontrakt göras gällande i Sverige?

Hej!

Jag gifte mig borgligt och muslimskt. Vi har skrivit ett äktenskapsförord som skyddar mina och hans egendomar, däremot har vi inom islam skrivit ett kontrakt där det framgår att han ska betala en viss summa till mig om han skiljer sig ifrån mig. Imamen sa att det var något som man lämnade in till tingsrätten, men jag vet inte om det är någon idé om svenska lagen inte behandlar detta då det gäller islamiskt lag/kontrakt. Det som hänt är att han ville skilja sig och sa det muntligt, men hos skatteverket var det jag som ansökte om en gemensam skilsmässa (påbörjade ärendet), samt betalade avgiften. Så det finns inget bevis att det var han som lämnade förutom vittnet som då är min mamma som fick ett samtal av honom. Tycker ni man ska gå vidare med det i tingsrätten eller är det onödigt?

Rådgivarens svar

2020-10-13

Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen!

Jag förstår din fråga som att den rör vad som brukar kallas för ”mahr”. Du har ställt en mycket intressant fråga som rör huruvida ett rättsinstitut som är gällande i många andra länder kan göras gällande i Sverige. Detta ämne inom juridiken brukar benämnas internationell privaträtt och besvarar frågor som vilket lands domstol som kan ta upp ett mål, vilket lands lag som ska tillämpas vid besvarandet av en fråga samt om utländska domar ska kunna göras gällande i Sverige. Det betyder att om det finns en internationell anknytning till fallet så kan, under vissa omständigheter, ett annat lands lag tillämpas av svenska domstolar. En sådan internationell anknytning skulle till exempel kunna vara om ni bodde i ett annat land än Sverige när ni gifte er. Jag förstår dock din fråga som att ni gifte er i Sverige och att ni har bott i Sverige under hela äktenskapet och då är det med största sannolikhet svensk lag som ska tillämpas.

NJA 2017 s 168

I målet NJA 2017 s 168 diskuterade Högsta domstolen huruvida mahr kunde göras gällande enligt svensk lag. Målet gällde två iranska medborgare. En som bodde i Sverige vid tidpunkten för äktenskapet och en som bodde i Iran vid tidpunkten för äktenskapet. De ingick ett äktenskap i Iran men flyttade så snart det var möjligt ihop i Sverige. Vid tidpunkten för målet var parterna skilda enligt svensk rätt och den ena maken krävde nu utbetalning av mahr. Målet kom till stora delar att diskutera hur mahr ens skulle klassificeras enligt svensk rätt samt vilket lands lag som skulle tillämpas.

Högsta domstolen anför att en tillämpning av mahr skulle föra med sig avsevärda steg från den svenska familjerättsliga regleringen och de principer som bär upp den. Det skydd som kan följa av mahr uppnås enligt svensk rätt inte genom avtal utan istället genom lagstiftning rörande giftorättsgods, bodelning och så vidare. Domstolen anser därför att mahr ska bedömas enligt svensk materiell rätt. Enligt svensk rätt är mahr närmast att likna ett föravtal om framtida bodelning. Sådana är inte giltiga enligt svensk rätt.

 

Sammanfattning

I NJA 2017 s 168 avgjordes att mahr enligt svensk rätt inte är giltigt. Du kommer därför med största sannolikhet inte kunna utkräva mahr i svensk domstol. Regler om internationell privaträtt är dock kluriga. Om du efter att ha läst mitt svar tänker att det kan finnas en sådan internationell anknytning som jag beskriver i första stycket, tycker jag att du ska vända dig till en jurist för att få vidare rådgivning. Hos Familjens Jurist kan du komma i kontakt med mycket duktiga jurister som kan hjälpa dig vidare i frågan!

Hoppas jag har lyckats bringa lite klarhet i frågan!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.