Hej!
min far har fått skador på sin bil efter en olycka. Bilen är värderad till 59 000kr och att åtgärda allt ska kosta 80 000kr så han måste betala en del själv.
För att få ner priset har jag sagt att vi fixar lackskadorna själva men försäkringsbolaget kräver att dom ska åtgärda allt och det är ju inget som har med trafiksäkerheten att göra så min fråga är kan dom kräva att kunden betalar för en tjänst som han inte vill ha ?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Frågor om försäkringsersättningar och hur skadad egendom ska repareras regleras i försäkringsavtalet. Eftersom jag inte vet vad som står i försäkringsvillkoren kan jag därför inte ge ett exakt svar på din fråga. Om det skulle stå att försäkringsbolaget reparerar samtliga skador på bilen, är det dock detta som gäller. Nedan följer en allmän redogörelse för vad som generellt brukar gälla vid den här typen av situationer, samt vad ni kan göra om ni är missnöjda med försäkringsbolagets hantering av skadan.
Allmänt om försäkringsersättningen vid bilskador
Försäkringsersättningen bestäms som sagt efter vad som står i försäkringsvillkoren. Vanligt vid skador på bilar är att försäkringsbolaget ger försäkringstagaren en möjlighet att själv välja hur skadan ska hanteras. Det första alternativet brukar vara att försäkringstagaren får bilen reparerad av en verkstad som försäkringsbolaget väljer.
Alternativ två brukar vara att försäkringsbolaget löser in bilen och ger försäkringstagaren en kontant ersättning motsvarande bilens marknadsvärde innan olyckan inträffade. Detta värde baseras bland annat på bilens ålder, modell, miltal och så vidare. I första hand tittar försäkringsbolagen på olika bilhandlares rekommenderade priser och hänsyn brukar inte tas till om bilen var i ovanligt gott skick eller dylikt. Denna ersättning brukar därför ofta bli ganska låg, men det kan också vara ett bättre alternativ om reparationskostnaderna blir för höga för försäkringstagaren.
Allt detta regleras som sagt i försäkringsavtalet som avgör hur försäkringsbolaget ska hantera skadan.
Om försäkringstagaren är missnöjd med försäkringsersättningen
Om försäkringstagaren är missnöjd med försäkringsbolagets hantering av skadan kan denne i första hand kräva en skriftlig motivering av handläggarens beslut. Detta kan vara till hjälp om man vill försöka förstå varför ersättningen blev som den blev.
Försäkringstagaren har även rätt att få ärendet överprövat av försäkringsbolagets överprövande instans, vanligen en kundombudsman eller en klagomålsansvarig. Vill man begära en sådan omprövning kan man enkelt göra detta genom att använda Konsumenternas Försäkringsbyrås MALL.
Om försäkringstagaren fortfarande anser att försäkringsbolagets bedömning är felaktig efter överprövningen kan denne vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Detta är en statlig myndighet som kostnadsfritt prövar konsumenttvister och lämnar vägledande beslut om de anser att ett företag har gjort rätt eller inte. Ett sådant beslut är enbart en rekommendation och har ingen juridiskt bindande verkan, men företag brukar rätta sig efter dem. För att Allmänna reklamationsnämnden ska pröva en försäkringstvist krävs att värdet som det tvistas om överstiger 2000 kr.
I slutändan har försäkringstagaren även möjligheten att vända sig till allmän domstol och stämma försäkringsbolaget.
Råd och handlingsplan
Eftersom situationen regleras i försäkringsavtalet råder jag er att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren. Sedan föreslår jag att ni tar kontakt med försäkringsbolaget igen för att försöka förhandla med dem. Om ni inte får reparera lackskadorna själva, så kanske ett bättre alternativ är att lösa in bilen och få en kontant ersättning för den istället. Detta förutsätter såklart att försäkringsbolaget går med på en sådan lösning.
Behöver ni hjälp med att förstå försäkringsavtalet eller undrar ni över hur ni ska gå tillväga i era förhandlingar med försäkringsbolaget kan ni vända er till Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ger gratis rådgivning i den här typen av frågor.
Känner ni efter detta att ni fortfarande har blivit felaktigt behandlade bör ni i första hand kräva att försäkringsbolaget gör en överprövning av ärendet. Därefter kan ni ta tvisten till Allmänna reklamationsnämnden.
Jag hoppas att mitt svar gav dig mer klarhet i frågan!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.