Hej Familjejuristen, Ett barn född 2009 i Schweiz av svensk pappa och österrikisk mamma och bosatt i Schweiz. Barnet har varit bosatt i Schweiz sedan födseln har ett svenskt samordningsnummer sedan 2009 och svenskt pass. Enligt ny lagstiftning 2021, är det som jag förstår nya regler. Sonen har fått ett "beslut ny uppgift" från skatteverket, om ett preliminärt vilandedatum 2027-12-31. Riskerar han att förlora sitt medborgarskap när han blir myndig? Vilka åtgärder behöver i så fall vidtagas för att vidmakthålla medborgarskapet? Sonen såväl som föräldrarna vill gärna att han får behålla sitt svenska medborgarskap.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om medborgarskap. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om svenskt medborgarskap (medborgarskapslagen), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Fråntagande av svenskt medborgarskap
Huvudregeln är att ingen svensk medborgare får fråntas sitt medborgarskap om hen är eller har varit bosatt i Sverige (2 kap. 7 § 2 st. RF). En svensk medborgare kan däremot bli av med sitt medborgarskap när hen fyller 22 år enligt 14 § i medborgarskapslagen under följande förutsättningar.
1. Personen är född utomlands
2. Personen har aldrig haft hemvist i Sverige, och
3. Personen har inte heller varit i Sverige under förhållande som tyder på samhörighet med landet.
Medborgarskapet har under dessa förutsättningar preskriberats. Bestämmelsen finns till för att förhindra att generation efter generation behåller svenskt medborgarskap utan att någon i släkten har någon koppling till Sverige.
En person som blir statslös genom att det svenska medborgarskapet fråntas, kan inte fråntas sitt medborgarskap (14 § 4 st. medborgarskapslagen).
En person som när hen fyller 22 år fråntas sitt medborgarskap, men vill ha kvar medborgarskapet, kan ansöka om att behålla det (14 § 2 st. medborgarskapslagen). Denna ansökan ges till migrationsverket. Har personen under någon tid bott i Sverige eller regelbundet besökt Sverige så att hen har en samhörighet med landet behöver en ansökan inte lämnas in. Du kan läsa mer här på migrationsverkets hemsida om ansökan och där finner du även blanketten.
Migrationsverket gör en bedömning av om det finns skäl för sökanden att behålla det svenska medborgarskapet. I praxis beviljas i regel ansökningar från personer som tillhör första generationen som är född utomlands, men kan också i undantagsfall beviljas för personer som tillhör senare generationer. Ett avslag på sådan ansökan kan överklagas till migrationsdomstolen (26 § medborgarskapslagen).
Har man missat att ansöka om behållet medborgarskap kan man senare ansöka om att få tillbaka sitt medborgarskap genom neutralisation, vilket är det normala sättet för utlänningar att bli svenska medborgare (11-12 §§ medborgarskapslagen).
Din situation
Barnet i fråga kan förlora sitt svenska medborgarskap när hen fyller 22 år (alltså år 2031 om barnet är fött 2009) om hen uppfyller de tre kraven för att fråntas sitt medborgarskap. Barnet är fött utomlands och verkar inte ha bott i Sverige än, därmed är åtminstone två av villkoren uppfyllda. För att barnet inte ska uppfylla det tredje villkoret (avsaknad av samhörighet) kan hen exempelvis vistas i Sverige för att hälsa på släkt och vänner och behärska det svenska språket. Om barnet innan det fyllt 22 år bosätter sig i Sverige är inte längre det andra villkoret uppfyllt och hen kan då inte förlora sitt medborgarskap.
De nya reglerna du nämner gäller, såvitt jag förstår, bara statslösa barn som fötts i Sverige (6 § medborgarskapslagen) respektive förvärvande av medborgarskap genom anmälan för personer mellan 18 och 21 år (8 § medborgarskapslagen) och är således inte aktuellt här. Här kan du se ändringslagen.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om ett svenskt barn fött i Schweiz riskerar att bli av med sitt medborgarskap och hur hen i så fall kan få ha kvar medborgarskapet. Min rekommendation blir därför att se till så de tre villkoren jag beskrivit ovan inte är uppfyllda, vilket kan ske t.ex. genom vistelser eller bosättning i Sverige. Om villkoren är uppfyllda och barnet blir av med sitt medborgarskap kan hen ansöka om att ha kvar det vid migrationsverket som då gör en prövning.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Tveka inte att skicka in en ny fråga om du har fler funderingar!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.