Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan en medlem i samfällighetsförening ta ett beslut helt själv?

Hej! Detta gäller en samfällighetsförening En medlem har köpt in tjänster utan beslut i styrelsen eller på årsmötet som hen anser att föreningen har behov av och kräver sedan ersättning. Hen har på sin egen tomt, med sina pengar, genomfört åtgärder för att avleda vatten som hen menar kommer från föreningens mark och då vattnet kommer från föreningens mark anser hen att föreningen ska ersätta för utgifterna. Kan en medlem på eget initiativ ta sådana beslut och sedan kräva ersättning?

Rådgivarens svar

2022-12-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Din frågan handlar om vilka möjligheter en samfällighets medlem har att agera utan de andra medlemmarnas samtycke. Jag kommer först allmänt redogöra för hur beslut bör tas i samfälligheter och sedan tillämpa detta på er situation.


Hur fungerar förvaltningen av samfälligheter? 

Samfälligheter kan styras på två olika sätt: genom  föreningsförvaltning eller genom delägarförvaltning. Har man en föreningsförvaltning krävs en majoritet av delägarna för att fatta beslut. En föreningsförvaltning har en styrelse som sköter den löpande förvaltningen, men de flesta beslut tas på stämma. 

Styrs istället samfälligheten genom delägarförvaltning måste alla delägare vara överens i alla frågor. Detta innebär att en majoritet inte kan köra över en minoritet. Sättet man löser dispyter i fallet med delägarförvaltning är genom att begära delägarsammanträde via Lantmäteriet.  


Er situation

Från din fråga låter det som att ni har en föreningsförvaltning i er samfällighet. I ett sådant fall kan vi hitta regler om styrelsens befogenheter mm i lagen om förvaltning av samfälligheter (SFL). Det är möjligt att avledning av vatten anses vara en del av den löpande förvaltningen som styrelsen sköter och därmed inte kräver ett stämmobeslut. Emellertid låter det inte som att styrelsen har gemensamt fattat detta beslut heller. Det låter därmed inte som att ett giltigt beslut har tagits, varför föreningen troligen inte behöver ersätta detta med denna grund.

Emellertid finns en möjlighet att medlemmen kan få ersättning på annat sätt. Att inte ta ett beslut om att avleda vattnet kan anses skada en medlem, vilket skulle kunna aktualisera skadestånd åt denne medlem. Den styrelseledamot som har tillfogat skada till föreningen eller en medlem kan komma att bli skadeståndsskyldig för detta (54 § SFL). Grunden för skadeståndet skulle då troligen vara att föreningen inte beaktat denna medlems enskilda intresse, vilket måste tillgodoses i skälig omfattning enligt 19 § SFL

Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Har du några fler frågor rekommenderar jag att du kontaktar en av våra jurister på Familjens Jurist.



Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.