Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan en arbetsgivare minska den utlovade sysselsättningsgraden?

Kan arbetsgivaren minska den utlovade tjänsten? Hej, Jag jobbar på en skola som nu ska gå in i ett förbund. Hos min nuvarande arbetsgivare har jag en tillsvidare tjänst på 20 % samt visstidsanställning (som har förnyats varje läsår och var tänkt att bli en tillsvidaretjänst när jag är klar med min utbildning) på 40 %, så totalt 60 %. Jag frågade tidigt om jag kommer att få 20 % i det nya förbundet eftersom det är min tillsvidaretjänst nu, eller om jag får mer. Jag fick svar svar att jag får jobba 80 % nästa läsår totalt. Svaret kom på mail och jag svarade att det blir jättebra. Samma person har jag sedan haft muntlig kontakt med vid flera tillfällen och har även då fått bekräftat att min tjänst kommer att vara på 80 % nästa läsår. Men en månad efter att jag fått beskedet, att jag får jobba 80 %, kom ett nytt mail från samma person (min blivande chef). Där står det att jag bara får jobba 20 % nästa läsår. Min fråga är alltså: kan arbetsgivaren ändra tjänstgöringsgraden efter en månad? Jag har fått både skriftligt och muntligt besked, borde inte det vara juridiskt bindande? Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2022-06-17

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga omhandlar arbetsrätt, och jag kommer nedan redogöra för reglerna kring sysselsättningsgrad och anställning. Regler om anställningsavtal finns både på ett generellt plan i avtalslagen (AvtL) och mer specifikt kring anställningsavtal i lagen om anställningsskydd (LAS).

Pacta sunt servanda

Enligt principen om Pacta sunt servanda ska avtal hållas. Detta gäller både skriftliga och muntliga avtal. Det gäller även avtal som ännu inte trätt i kraft, som ett anställningsavtal som börjar gälla längre fram i tid. Det finns dock vissa undantag från principen om Pacta sunt servanda. Bland annat kan principen undantas vid tillfällen där ett avtal anses oskäligt enligt 36 § avtalslagen.

Anställningsavtals ingående

För att ett anställningsavtal ska vara juridiskt bindande finns inga formkrav. Det innebär att ett anställningsavtal kan ingås både muntligt och skriftligt och vara juridiskt bindande. Om en arbetsgivare har utlovat en tjänst med 80 % sysselsättningsgrad via mail är detta att anse som ett ingått anställningsavtal enligt 1 kap. AvtL som regulerar avtals ingående.

Det är den parten som vill göra avtalet gällande som har bevisbördan och måste visa att ett avtal har ingåtts. Det kan man exempelvis göra genom att visa mailkonversationen. Att ha avtalet i skrift är alltid att föredra då det gör det lättare för parten som vill göra avtalet gällande att bevisa att avtalet ingåtts. Kan man styrka att ett avtal har ingåtts kan inte arbetsgivaren dra tillbaka tjänsten hur som helst. Det skulle i ett sådant fall utgöra ett avtalsbrott.

Uppsägning av anställningsavtal

Om man kommer fram till att ett avtal har ingåtts måste arbetsgivaren säga upp det ingångna avtalet för att ändra sysselsättningsgraden. Uppsägning får endast ske om det förekommer saklig grund för uppsägning (7 § LAS). Saklig grund för uppsägning är uppsägning på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Vid en saklig uppsägning löper uppsägningstider som vanligt, och du har rätt till din avtalade sysselsättningsgrad under uppsägningsperioden. Vad du har för uppsägningstid beror på vilken typ av tjänst du har.

Sammanfattning och råd

För att du ska ha rätt till din utlovade sysselsättningsgrad måste du kunna bevisa att du har ingått ett sådant avtal med din arbetsgivare. Detta kan du göra genom att visa din mailkonversation med din blivande chef. I din fråga framgår inte vilken typ av tjänst du blivit utlovad. Om din utlovade 80 %-tjänst är en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning påverkar uppsägningstiden och hur länge du har rätt att jobba med din utlovade sysselsättningsgrad. Efter att uppsägningstiden har löpt ut kan din arbetsgivare erbjuda dig en ny tjänst med 20 % sysselsättningsgrad.

Kom ihåg att din arbetsplats kan vara bunden av ett kollektivavtal som avviker från dessa regler. Det är bra att kolla upp vad som står i ett eventuellt kollektivavtal för att med säkerhet få veta vad som gäller.

Jag rekommenderar dig att höra av dig till din arbetsgivare för att reda ut sysselsättningsgraden och vad som gäller enligt eventuellt kollektivavtal. Det är också bra att skriva ett formellt anställningsavtal där villkor och sysselsättningsgrad tydligt framgår för att minska risken för oenigheter i framtiden. Många arbetsplatser har även ombud från fackliga organisationer som du kan kontakta vid arbetsrättsliga frågor på din arbetsplats.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta någon av juristerna på Familjens Jurist. Du kan också skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.