Hej, jag jobbar för tillfället på ett företag som inte är fackligt anslutna. Jag sökte och kom in på utbildning som börjar i september men dom vill inte bevilja studieledighet för det då dom säger dom inte kan finna vikarie tills dess. Tog då beslutet att jag kommer säga upp mig nu 1/8. Till saken hör att under slutet av min uppsägningstid (16-31 augusti) har jag lagt semester som redan är beviljad och klar sen länge. Har jag rätt att fortfarande ta ut den och använda som uppsägningstid eller kan dom tvinga mig att jobba då eftersom dom som sagt inte är fackligt bundna?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Reglerna för semester regleras i semesterlagen, och rätten till tjänsteledighet på grund av studier regleras i lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning (nedan kallad studieledighetslagen). Nedan kommer jag gå igenom relevanta bestämmelser för din situation, och jag avslutar sedan med en rekommendation.
Tjänsteledighet på grund av studier
Enligt studieledighetslagen har en arbetstagare som varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren rätt till tjänsteledighet på grund av studier (3 § studieledighetslagen). Studierna behöver inte ha med dina arbetsuppgifter att göra, och du har rätt till ledighet under hela utbildningstiden och för den omfattning som studierna kräver.
Arbetsgivaren har däremot en rätt att skjuta upp ledigheten, och måste inte bevilja just den tid du önskat (4 § studieledighetslagen). Det är därför viktigt att ha god framförhållning med sin tjänsteledighetsansökan för att undvika att inte få den beviljad i tid. Arbetsgivaren kan som högst skjuta på tjänsteledigheten i 2 år om arbetsgivaren inte är fackligt bunden (6 § studieledighetslagen). Arbetstagaren ska däremot underrättas om när ledigheten kan tas ut och anledningen till varför ledigheten inte beviljas för den önskade perioden.
Semester under uppsägningstid
Om en arbetstagare har sagt upp sig och arbetstagaren har beviljad semester under uppsägningstiden kan inte arbetsgivaren dra tillbaka semestern och tvinga arbetstagaren att jobba. Om semestern däremot inte är beviljad kan arbetstagaren normalt inte få ut semester under uppsägningstiden.
Semesterlagen är dispositiv, vilket innebär att bestämmelserna kan avtalas bort genom kollektivavtal eller avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Parterna kan därför avtala om en annan lösning om det önskas.
I ditt fall
Jag svarar på dina frågor utifrån att inget kollektivavtal eller annat avtal finns mellan arbetstagare och arbetsgivare.
Du skriver att du redan har sagt upp dig, och att uppsägningstiden löper fram till 31 augusti. Du nämner inte hur länge du arbetat hos din arbetsgivare, men du kan innan uppsägningen haft rätt till tjänsteledighet för studier enligt studieledighetslagen om du arbetat längre än tidsintervallerna nämnt ovan. Detta görs dock inte gällande när du redan har sagt upp dig.
Du skriver att du har beviljad semester de två sista veckorna under augusti, något som varit beviljat sedan länge. I och med att semestern redan är beviljad kan inte din arbetsgivare dra tillbaka semestern, och det gäller trots att det inte finns något kollektivavtal. Det är både i linje med semesterlagen, samt principen om att avtal ska hållas.
Du och din arbetsgivare kan dock komma överens om annat, till exempel att du ska komma in och arbeta. Det är dock inget du som arbetstagare måste godkänna, och vid beviljad semester kan inte arbetsgivaren ensam bestämma att du ska komma tillbaka till arbetet under perioden trots att det är under uppsägningstid.
Sammanfattning och rekommendation
Om du som arbetstagare varit anställd under de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren har du rätt till tjänsteledighet på grund av studier. När du däremot redan har sagt upp dig görs inte dessa reglerna sig gällande.
Du som arbetstagare kan inte få din beviljade semester indragen av arbetsgivaren utan godkännande från dig på grund av att semestern tillfaller under uppsägningstiden. Jag rekommenderar dock att försöka ha en dialog med din arbetsgivare så att ni kan avsluta anställningen på ett sätt som känns bra för er båda.
Om du skulle behöva juridisk rådgivning i din situation rekommenderar jag att kontakta en av våra jurister på Familjens Jurist. De kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge dig den rådgivning du behöver utifrån dina behov.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du några ytterligare funderingar är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.