Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kameraövervakning av anställda i kiosk

Jag jobbar i en kiosk på en golfbana, vi är fyra stycken arbetare med en arbetschef. Vi upptäckte ibörjan en kamera efter kontrakt skrivits. Ingenting stod om övervakning! Nu två månader senare får vi reda på att kameran filmer, spelar in och även kan spela in ljud. Chefen sitter varje kväll och kollar/lyssnar igenom vissa utvalda klipp från dagen man jobbat! Detta kan omöjligt vara okej? Man måste väll ändå ha den andras godkännande för övervakning?

Rådgivarens svar

2022-08-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor! I och med att dina frågor rör kamerabevakning av anställda blir dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen aktuella. Jag kommer därför att inleda med en kortfattad redogörelse av vad de innebär och sen redogöra för vad som gäller i ditt fall. 

Laglig behandling av personuppgifter och giltigt samtycke 

För att övervakning ska vara lagligt krävs att minst ett av ett antal villkor är uppfyllt. Några av dessa villkor är:

  • Den som blir övervakad har lämnat sitt samtycke/godkännande till dels övervakningen, dels anledningen till att övervakning sker.  
  • Övervakningen är nödvändig för den som sköter övervakningen, om den som övervakar har intressen som väger tyngre än den som blir övervakad. 

(artikel 6.1 dataskyddsförordningen) 

Man väger med andra ord olika parters, till exempel arbetsgivares och arbetstagares, intressen mot varandra för att avgöra om det är okej att samla in information genom till exempel kameraövervakning. Det finns även villkor för när ett samtycke ska ses som giltigt. Ett av de här villkoren är att samtycket lämnas frivilligt. När det kommer till övervakning av anställda räcker ofta inte att den anställde har lämnat sitt samtycke eftersom den anställde står i en beroendeställning till arbetsgivaren. För att avgöra hur tungt arbetsgivarens intressen väger måste arbetsgivaren därför ta hänsyn till flera omständigheter för att bedöma om övervakningen är laglig. 

Exempel på omständigheter är: 

  • syftet med kamerabevakningen
  • behovet av kamerabevakningen
  • möjliga alternativa åtgärder
  • hur länge bevakningen pågår
  • hur stort område som bevakas
  • hur integritetskänslig platsen är
  • hur länge det inspelade materialet sparas och
  • vem eller vilka som har tillgång till det

Det är inte tillåtet för arbetsgivare att använda kamerabevakning för att regelmässigt kontrollera hur de anställda arbetar. 

Krav på upplysning 

Den som bedriver kameraövervakning har en skyldighet att upplysa om att kameraövervakning sker på ett tydligt sett, till exempel genom skyltning. Om ljud kan avlyssnas eller tas upp vid övervakningen ska information finnas angående det också (15 § 1-2 st. kamerabevakningslagen). Det krävs starka skäl för att inte behöva informera om övervakning och då måste tillsynsmyndigheten besluta om ett sånt undantag (17 § kamerabevakningslagen). Integritetsskyddsmyndigheten är tillsynsmyndighet i den här typen av frågor. 

I ditt fall 

I ditt fall övervakas du och dina kollegor av er arbetsgivare utan att ha informerats om det här på något sätt. Det här strider mot kravet på upplysning. Det är dessutom oklart om er arbetsgivares intressen väger så pass tungt att övervakningen är nödvändig. Syftet med kameran framgår inte, men att använda kameran för att kontrollera hur ni arbetar är inte tillåtet. 

Mina rekommendationer 

Vad du kan göra åt saken beror lite på vad du själv känner att du vill göra och andra omständigheter på arbetsplatsen. Du skulle kunna vända dig till din arbetschef eller till facket och lyfta frågan där.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.