Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

HVB-hem - Sekretess

Tidigare anställd på HVB hem för ungdomar har undertecknst sekretessavtal.
Samma person har unde studietiden haft praktik samt arbetspass på samma hvb.
Nu har personen berättat, för klassen och på ytterligare en praktikplats, personlig information om vårdtagarna och arbetskamraterna. Strider detta mot sekretesslagen och hur gör man i så fall en anmälan?

Rådgivarens svar

2018-03-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Av din fråga går inte att uttyda om HVB-hemmet drivs i kommunal eller enskild regi, därför redogör jag för båda fall nedan.

Sekretess - kommunalt eller enskilt ägt HVB-hem
Om HVB-hemmet är kommunalt ägt omfattas verksamheten av offentlighets- och sekretesslagen. Enligt 26 kap. 1 § denna lag gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

För ett privatägt HVB-hem gäller istället socialtjänstlagen. I 15 kap. 1 § denna lag stadgas en tystnadsplikt för den som är eller har varit verksam i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet inom socialtjänsten. Förbudet liknar i mångt och mycket 26 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen, varför en allmän redogörelse för de båda lagarna ges nedan.

Vad innebär tystnadsplikten?
Tystnadsplikten innebär kort sagt att ingen anställd eller tidigare anställd på ett HVB-hem får röja information om en enskilds personliga förhållanden utan vidare. Personliga förhållanden är ett begrepp som rymmer det mesta som kan kopplas till en människa. Uppgifter om namn, bostadsadress, sjukdomstillstånd och ekonomi är exempel på personliga förhållanden.

Uppgifterna får inte röjas om det inte står klart att detta kan ske utan att personen i fråga eller någon närstående till denne lider skada, upplever obehag eller dylikt. Den enskilde åtnjuter alltså ett starkt skydd och det råder enligt huvudregeln presumtion för att sekretessen gäller. Presumtionen kan dock i vissa fall brytas, till exempel om den enskilde har samtyckt till att uppgifterna lämnas.

“Enskild” torde i sammanhanget syfta på vårdtagarna i fråga. Annan personal på HVB-hemmet omfattas nog inte av sekretessen i 26 kap. offentlighets- och sekretesslagen eller 15 kap. socialtjänstlagen. För offentligt anställd personal finns sekretesskydd i 39 kap. offentlighets- och sekretesslagen. Detta skydd avser dock bara personaladministrativ verksamhet, till exempel uppgifter om anställningsärenden, löner och dylikt.

Brott mot tystnadsplikt
För den som bryter mot lagstadgad tystnadsplikt dömes enligt 20 kap. 3 § brottsbalken till böter eller fängelse i högst ett år. I ringa fall dömes dock ej till ansvar. Eftersom tystnadsplikten är lagstadgad för anställda på HVB-hem gäller detta oavsett om ett sekretessavtal har skrivits under eller ej.

Sammanfattning och råd
En anställd eller tidigare anställd på ett HVB-hem omfattas av tystnadsplikt. Det innebär att denne inte utan vidare får röja uppgifter om vårdtagarna på hemmet. Om inte vårdtagarna har lämnat erforderligt samtycke till att uppgifterna röjs eller dylikt så har personen i fråga troligtvis begått brott mot tystnadsplikten. Detta är ett åtalbart brott. Jag råder dig därför att polisanmäla personen i fråga.

Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.