Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur tydliga måste parkeringsvillkoren vara för att jag ska vara skyldig betala en kontrollavgift?

Hej!

I Lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering 3 § står det att "Kontrollavgift får tas ut endast om parkeringsförbudet eller parkeringsvillkoren tydligt har tillkännagetts genom skyltning på platsen. Skyltningen skall utföras med vägmärken." Hur tydligt behöver skyltningen vara?

Jag fick nyligen en kontrollavgift på en parkering efter att jag köpt en pappersbiljett i en automat 20-30 meter bort. Skälet var att "giltig sms-biljett saknas". Det verkar alltså som att automaten tillhör en annan parkering, med ett annat företag som kontrollerar.

På parkeringen där jag stod står det på skyltarna "Alla dagar 00-24, p-tillstånd eller biljett erfordras", och sen en skylt där det står vilket företag som äger parkeringen och slutligen en skylt där det står hur man kan betala via sms. Men ingen skylt säger att det endast går att betala via sms. Skulle detta kunna anses som att "parkeringsvillkoren tydligt har tillkännagetts"?

Jag har bestridit kontrollavgiften men företaget står på sig, utan att besvara den faktiska frågan (angående skyltningen), och har bara skrivit att betalning saknades.

Jag hittade dessutom en artikel där någon verkar råkat ut för liknande problem (https://www.vlt.se/artikel/han-fick-ratt-efter-strid-om-p-boter), och där personen i fråga fick rätt. Exakt hur tydligt behöver det vara skyltat på platsen för att man ska få rätt? Hur sannolikt är det att man skulle få rätt om man tar upp det i tingsrätten? Och vilka ytterligare kostnader skulle det bli om man förlorar målet?

Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2020-10-22

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.

Allmänt om rätten att ta ut kontrollavgift
Enligt 1 § lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering får en markägare ta ut en kontrollavgift om ett fordon har parkerats inom området i strid med förbud eller villkor som markägaren beslutat om (s.k. olovlig parkering). I 3 § samma lag anges, precis som du skriver, att en sådan kontrollavgift endast får tas ut om förbudet eller villkoren tydligt har tillkännagetts genom skyltning på platsen. Det uppställs ingen tydlig definition i lagen av hur tydlig en skyltning ska vara för att uppfylla detta krav, utan det blir en tolkningsfråga för domstolen i varje enskilt fall.

HD har prövat en liknande fråga i rättsfallet NJA 2017 s. 669. Där uttalade HD att en skyltning med vägmärken som har skett i enlighet med vägmärkesförordningen, dvs en skyltning som är rättsligt korrekt, som utgångspunkt uppfyller kravet på tydlighet. Att den drabbade personen ändå har ansett att skyltningen är oklar eller har tolkat skyltarna fel, spelar då ingen roll.

Rättegångskostnader
Om man vill bestrida en kontrollavgift kan man välja att väcka talan i domstol. Domstolen kommer då titta på hur skyltningen såg ut i det specifika fallet och göra en bedömning av om det anses vara tillräckligt tydligt skyltat.

Huvudregeln i tvistemål är att den part som förlorar tvisten betalar både sina egna och motpartens rättegångskostnader. När det gäller s.k. småmål, dvs tvister som rör mindre belopp, behöver dock den förlorande parten bara bära vissa av motpartens kostnader. Dessa räknas upp i 18 kap. 8 a § rättegångsbalken, och det rör sig b.la. om rättslig rådgivning under en timme och ansökningsavgift.

Din situation
För att du ska vara skyldig att betala kontrollavgiften krävs alltså att parkeringsvillkoren tydligt har tillkännagetts på platsen. Det är svårt att på förhand svara på om skyltningen i just det här fallet uppfyller lagens krav. Det som kan sägas är att om skyltningen är gjord i enlighet med vägmärkesförordningen, kommer det troligen anses vara tillräckligt tydligt skyltat även om du uppfattade instruktionerna som otydliga. Det kan också vara värt att notera att det är parkeringsvillkoren som ska vara tydliga (alltså t.ex. villkor om vilka tider som avgift gäller m.m.), och inte betalningsinstruktionerna (t.ex. anvisning om hur betalning ska ske). Även om betalningsinstruktionerna var otydliga är det alltså inte säkert att detta skulle medföra att parkeringsvillkoren anses vara otydliga i lagens mening. Utifrån din beskrivning verkar villkoren om att en biljett erfordras alla dagar dygnet runt ha varit ganska tydligt skyltat, vilket innebär att det troligen uppfyller kraven på tydlighet. Det är dock inte säkert, utan allt beror på exakt hur skyltarna såg ut på platsen.

Om det blir en tvist i domstol och du förlorar tvisten, kommer du att få betala både dina egna och markägarens rättegångskostnader. I ditt fall rör det sig om ett s.k. småmål, vilket innebär att du dock bara kommer behöva betala vissa kostnader. Om du får rätt i domstolen, får motparten betala vissa av dina rättegångskostnader. Det innebär alltså alltid en ekonomisk risk att gå in i en tvist.

Om du vill ha hjälp i en framtida process kan jag rekommendera Familjens Jurist.

Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.