Hej. Jag lämnade iväg min hund till en kvinna som skulle köpa honom. vi skrev ett eget kontrakt på en månads prov. där står det att han skulle vara betald till den 8e juli. om hon inte skulle ha kvar honom skulle han då levereras tillbaka till mig.
Nu är det så att denna kvinnan helt enkelt vill bråka och har inte tid att köra hem honom. hon säger att hon "ska" men vet inte när. vad jag fått höra tidigast vecka 34 OM semestern blev beviljad och OM hon inte har annat för sig..... Jag bor i Ronneby och hon I Falun. minst 14 timmar att köra därför stod det med I kontraktet att han ska köras hem till mig igen.
Har hon brutit kontraktet eftersom hon inte kört hem honom trotts att kontraktet gått ut? har jag nån möjlighet att stämma henne? vill bara ha hem min hund. hur lång tid kan en stämning isåfall ta innan den dras igång så hunden kommer hem?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Pacta sunt servanda
En grundläggande princip inom avtalsrätten är att avtal ska hållas. Har parter ingått ett avtal med varandra är dessa skyldiga att fullgöra sina skyldigheter i enlighet med avtalsinnehållet. Om någon inte fullgör sina åtaganden i enlighet med avtalet kan motparten gå till domstol för att tvinga motparten att prestera i enlighet med avtalet. Utifrån förutsättningarna i din fråga begår din motpart ett avtalsbrott. Detta innebär att du kan stämma kvinnan i domstol och begära att du får tillbaka hunden.
Egenmäktigt förfarande
Rent juridiskt betraktas hundar som egendom. Detta innebär att kvinnan kan göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Detta då hon vägrar lämna tillbaka någonting som tillhör dig. Den som olovligen tar och brukar eller på annat sätt tillgriper något gör sig skyldig till detta brott. Detta återfinns i 8 kap. 8 § brottsbalken. Detta innebär att du kan göra en polisanmälan.
I ditt fall
Eftersom du äger hunden har du möjlighet att ansöka om handräckning hos Kronofogdemyndigheten. Ansökningsförfarandet kostar 300kr. Detta belopp kan du få tillbaka av motparten senare. HÄR hittar du blanketten för att ansöka om handräckning.
Det finns två typer av handräckning i lagen om betalningsföreläggande och handräckning (BfL) – vanlig handräckning 3 § BfL och särskild handräckning 4 § BfL, där den sistnämnda har en snabbare process, du kan läsa mer om det HÄR och HÄR. På Kronofogdemyndighetens hemsida kan du se handläggningstider.
Om din motpart bestrider kravet vid vanlig handräckning så kan du välja att talan ska tas upp i tingsrätten. Då är det tingsrätten som får avgöra vem som har bäst rätt till hunden. Eftersom du står som ägare samt att du har ett kontrakt där ni kommit överens om villkor så har du bra bevis för att du har rätt att få hem hunden. Bestrider din motpart inte kravet så meddelar Kronofogdemyndigheten ett utslag där din motpart förpliktigas att göra det som du angivit i din ansökan. Beroende på om din motpart bestrider ansökan eller inte, så kan processen ta olika lång tid. I ansökan om särskild handräckning kan du i brådskande fall begära att åtgärden beviljas omedelbart, det kallas interimistiskt beslut.
Att vända sig direkt till tingsrätten kommer med största sannolikhet ta längre tid än till vecka 34. Därmed är ansökan om handräckning att föredra för att du ska kunna få hem din hund så fort som möjligt. När du ansöker om handräckning är det bra om du har så mycket bevis som möjligt för att du har rätt till din hund, bl.a. kontraktet mellan er och eventuellt ägarbevis på hunden men även information så att hunden går att identifiera.
Lösning
Vidare bör nämnas att det kan vara dyrt och tidskrävande att inleda en process. Därför kan det bästa sättet att lösa detta, vara att tala motparten till rätta. Eftersom du utifrån förutsättningarna i frågan får anses ha goda chanser att få tillbaka hunden brukar motparten ofta rätta sig när du berättar att du annars kommer ansöka om handräckning/inleda en process.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du undrar något ytterligare är du välkommen att ställa en till fråga eller så kan du kontakta någon av våra jurister. Våra jurister kan även hjälpa dig med ansökan till Kronofogdemyndigheten. HÄR kan du kontakta dem.
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.