Om skyddsperson bryter mot kontaktförbud och själv meddelar åklagare att detta skett samt att skyddsperson vill häva förbud då skyddsperson anser att ingen risk för vidare brott finns, varför och får åklagare då neka hävning av kontaktförbud? Om vidare brottslighet inte styrks av tex rädsla hos skyddsperson och skyddsperson vill ha förbudet hävt ska det då inte hävas om inte annat då det är integritetskränkande med ett kontaktförbud mot sig? Måste jag begära att rätten tittar på detta då åklagare inte alls vill häva detta då åklagare sagt till skyddsperson att han inte finner nån anledning till detta och TROR att vidare brott kommer ske. FUP är klar, datum för rättegång är sätt men ej klargjorde i dagens läge
Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende upphävande av kontaktförbud. Din fråga regleras i lagen om kontaktförbud.
Vad gäller?
Kontaktförbud finns för att skydds en viss person från att utsättas för brott av en annan person. Varje beslut om kontaktförbud ska föregås av en risk- och proportionalitetsbedömning. Skälen för ett kontaktförbud vägs då mot de konsekvenser ett förbud innebär för förbudspersonen.
Frågan om att upphäva ett kontaktförbud kan tas upp antingen på initiativ av åklagaren eller någon av parterna som beslutet berör. Om någon av er vill häva beslutet ska åklagaren kontaktas och den enskilde ska förklara vilka nya omständigheter som gör att kontaktförbudet inte längre behövs. Åklagaren får då, om det finns skäl på grund av ändrade förhållanden, ändra eller upphäva beslut om kontaktförbud. Sådana ändrade förhållanden kan vara att förundersökningen lagts ner avseende brottsmisstankarna som utgör grund för förbudet eller att åtal ogillats. Det krävs sålunda konkreta nya, ändrade förhållanden. I lagtexten står det att åklagaren ”får” upphäva beslutet, men inte att åklagaren måste det. Om åklagaren inte finner att det finns sådana skäl på grund av ändrade förhållanden måste åklagaren sålunda inte upphäva beslutet. Detta för att skydda skyddspersonen. Att skyddspersonen vill få förbudet upphävt tas med i bedömningen av huruvida förbudet ska upphävas, men behöver inte resultera i att förbudet upphävs.
Är ni inte nöjda med åklagarens beslut kan det prövas av domstolen. Vill ni att kontaktförbudet ska upphävas så kontakta åklagaren i sådana fall och begär, muntligen eller skriftligen, att beslutet ska prövas av rätten. Åklagaren överlämnar sedan ärendet till rätten som prövar frågan.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Therese
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.