Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hastighetsöverträdelse

Jag har fått en informationslapp om fortkörning (trafikkamera). Det är jag som kör, på bilden har jag stora solglasögon på mig och solskyddet är nedfällt så man ser inte övre delen av huduvet så att säga.

Jag körde 100 km/h på 70 väg (trodde det var 90, uppenbarligen), jag brukar åka den vägen ofta men jag hade tankarna på annat den dagen. Hur som helst, det jag funderar på är hur det blir med mitt körkort. Om jag skriver under och erkänner så är det transportstyrelsen som kan bestämma att dra in mitt körkort om jag förstått saken rätt? Jag har inga tidigare trafikförseelser över huvud taget. Om jag nekar och hänvisar till att det inte är jag på bilden, vad händer då?

Jag kan ta smällen med böter, men jag kan inte vara utan körkort då jag inte kan ta mig till mitt jobb på ngt annat sätt.

Jag körde ju 30 km över angiven hastighet och vad jag läst mig till så går gränsen för indraget körkort vid 31 km/h.
Vad råder ni mig att göra? Ska jag betala och se om transportstyrelsen hör av sig eller ska jag neka och hoppas att de avkriver det (och då får ju inte transportstyrelsen ngn information alls om det)?

 

Rådgivarens svar

2018-04-23

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledningsvis, bedömer jag det som att det informationsblad du har fått hem är ett strafföreläggande, där du uppmanas att godkänna eller inte godkänna föreläggandet. Utan att ha all information uppfattar jag att du enligt föreläggandet gjort dig skyldig till en hastighetsöverträdelse vilket är ett brott enligt trafikförordningen. Ett strafföreläggande ersätter rättegång, då åklagaren anser att det finns tillräckligt med bevisning för att brott har begåtts. Du kan läsa mer om strafförelägganden här.

Om du väljer att godkänna strafföreläggandet så fungerar det godkännandet som en dom. Det betyder att de myndigheter som behöver få kännedom om ditt brott, exempelvis transsportstyrelsen som sköter körkortsfrågor, får den informationen. Det är alltså inte åklagarmyndigheten som bedömer körkortsfrågor utan du uppmanas vända dig till transportstyrelsen.

Vad säger då körkortslagen?
I 5 kap. 1§ st. 2 körkortslagen stadgas att ett körkortsingripande (ex. återkallelse) kan grundas på ett godkänt strafföreläggande eller en lagakraftvunnen dom. De omständigheter som kan ligga till grund för en återkallelse stadgas vidare i 5 kap. 3§ körkortslagen. I paragrafens fjärde punkt nämns att om föraren överträtt hastighetsbegränsningen kan det vara en grund för återkallelse, om överträdelsen inte är ringa. Körkortslagen ger inget svar på vad som är ringa, det måste hämtas från praxis och lagförarbeten på området.

Att överträda den angivna hastigheten med 30km/h eller mer anses i förarbeten som ett icke ringa brott. Men av praxis framgår att ju lägre hastighetsbegränsningen är, ex. 30km/h, kan en överträdelse på till och med 20 km/h bedömas vara tillräcklig för ett körkortsingripande. Det görs en bedlmning från fall till fall.

Om du väljer att inte godkänna strafföreläggandet kommer ett åtal väckas och rättegång ske om åklagaren anser att det finns tillräckligt med bevisning för en fällande dom. Denna avvägning är din att göra. Men oavsett om du godkänner strafföreläggandet eller inte, kan det valet, oavsett vilket, inte ge någon säkerhet i körkortsfrågan.

Sammanfattningsvis om du inte skulle godkänna och tingsrätten kallar till förhandling är det rätten som bestämmer påföljden. Även en dom från tingsrätten kan ligga till grund för indraget körkort. Väljer du att godkänna föreläggandet kan de uppgifterna om att du gjort dig skyldig till hastighetsöverträdelse också nå transportstyrelsen som då kommer göra en bedömning.

Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga. Ställ gärna en ny fråga om något känns oklart eller om du har några andra funderingar.

Mvh
Asal Gohari

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.