Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Har min sambos personliga assistent brutit mot sin tystnadsplikt?

Ang. tystnadsplikt inom LSS. Min sambo har sedan ett tiotal år drabbats av en svår förvärvad hjärnskada efter stroke. Hon har assistans från kommunen enligt LSS. Jag önskar reda ut vad tystnadsplikten omfattar för assistansen och om det möjligen är ett brott begånget. Det har visat sig att en assistent vid minst två tillfällen har framfört falsk/felaktig information till sociala myndigheter samt till sjukvården. Den felaktiga resp. falska informationen finns nu journalförd vilket innebär att den kan komma att betraktas som ”sann”. Informationen som lämnats bestod av både felaktiga förhållanden kring min sambos privata delägande i vårt företag och vår fastighet samt falska påståenden om brev från kronofogden m.fl. Dessutom har sociala myndigheten ansökt om ingrepp i min sambos självständighet baserad på den felaktiga resp. falska informationen.

Jag uppfattar att detta är något som skall anmälas till IVO ( Inspektionen för vård och omsorg) men undrar om inte beteendet (den falska informationsöverföringen) också är ett brott mot tystnadsplikten och därmed straffbart? Vore tacksam för all vidare information samt er vidareutvecklade syn på ärendet.

Rådgivarens svar

2022-11-30

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga handlar om tystnadsplikt - detta regleras bland annat i offentlighets- och sekretesslagen (förkortas OSL). Jag kommer ge en översiktlig redogörelse om tystnadsplikt inom verksamhet som rör lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Avslutningsvis kommenterar jag ditt fall närmare.

Sekretess 

Inom socialtjänsten råder det sekretess för uppgifter om enskildas personliga förhållanden - enligt 26 kap. 1 § OSL. Enligt paragrafen får dock en uppgift röjas om det står klart att det inte skulle orsaka att den enskilde eller någon närstående lider men. Verksamhet enligt LSS jämställs med socialtjänst enligt paragrafen, alltså gäller sekretess som huvudregel även för detta område.

Sekretess för privata utförare

OSL gäller bara för myndigheter. Även privata utförare av service enligt LSS har dock tystnadsplikt, denna regleras i 29 § LSS. Paragrafen anger att den som är eller har varit verksam inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet inte obehörigen får röja vad han därvid fått reda på om enskildas personliga förhållanden.

Brott mot tystnadsplikt

Att röja en sekretessbelagd uppgift kan utgöra brott mot tystnadsplikt enligt 20 kap. 3 § brottsbalken. Konsekvenserna kan bli böter eller fängelse i högst ett år. I ringa fall ska man dock inte dömas till ansvar.

Din situation

Jag tolkar din fråga som att problemet dels är att en assistent lämnat uppgifter till sociala myndigheter och sjukvården, dels att du anser att uppgifterna är falska. Om felaktiga uppgifter blivit journalförda är det beklagligt, men sannolikt inte ett brott.

När det gäller assistentens uppgiftslämnande skulle det kunna utgöra ett sekretessbrott - beroende på vilka sociala myndigheter som assistenten kontaktat. I ringa fall kan dock inte straffansvar utdömas. Dessutom bör man ha i åtanke att en uppgift får delas vidare om det inte kan antas att den enskilde eller en närstående skulle lida men av det.

Rekommendation 

Precis som du skriver är det IVO som utövar tillsyn över verksamhet som bedrivs enligt LSS. IVO får in många fall och det kan ta lång tid innan just ditt uppmärksammas. Det mest effektiva i din situation vore kanske därför att prata med assistenten eller dennes chef och försöka lösa situationen. Om situationen inte blir bättre går det så klart att antingen tipsa IVO eller lämna in ett formellt klagomål. Hoppas att du fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.