Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Halkskada - Rätt till skadestånd och arbetsskadeersättning

Hej
Jag har halkat i mars på väg till jobbet och fick diskbråck för att fastighetsägare kastade inte sand kan jag få någon ersättning från fastighetsägare?

Rådgivarens svar

2017-09-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Vad tråkigt att höra. Det finns möjligheter för dig att begära ersättning från fastighetsägaren i form av skadestånd vilket regleras i skadeståndslagen. Det kan också vara så att du har rätt till arbetsskadeersättning. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare.

Skadestånd
Diskbråcket du råkat ut för utgör en personskada i skadeståndslagens mening, se 2 kap 1 §. Den som uppsåtligen, alltså med flit, eller av vårdslöshet har orsakat en personskada ska ersätta skadan. Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att sanda där det kan förekomma halka. För att du ska ha rätt till skadestånd måste fastighetsägaren ha varit vårdslös, t.ex. att hen har glömt bort att sanda eller inte sandat i enlighet med sin underhållsplan. Det är du som har bevisbördan för att fastighetsägaren har varit vårdslös, det kan därför vara bra att ha bilder från platsen eller eventuella vittnen. I 5 kap 1 § skadeståndslagen regleras det du kan få ersättning för. Har du haft sjukvårdskostnader till följd av diskbråcket kan du få ersättning för dessa, även för inkomstförlust om du inte har kunnat gå till ditt arbete. Du kan även få ersättning för den sveda och värk du har upplevt och om skadan har inneburit bestående men.

Arbetsskadeersättning
En arbetsskada är en skada du drabbats av på arbetet, men även vid färd till eller från arbetet. Du ska ha tagit din vanliga väg till arbetet och inte tagit några omvägar eller stopp på vägen. Eftersom du skriver att olyckan skedde påväg till jobbet kan det mycket möjligt röra sig om en arbetsskada. Arbetsskador regleras i lagen om arbetsskadeförsäkring. Det är viktigt att du och din arbetsgivare anmäler arbetsskadan för att se om du har rätt till ersättning, men även för att förbättra arbetsmiljön och förhindra att andra drabbas. Du kan dels få ersättning från Försäkringskassan, dels från andra försäkringar om din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal.

Avräkning
I 5 kap 3 § skadeståndslagen finns bestämmelser om avräkning av skadestånd. Detta betyder att om du får ersättning på grund av lagen om arbetsskadeförsäkring eller någon annan likartad förmån, kan detta räknas av från ditt skadestånd enligt skadeståndslagen. Du får alltså i sådana fall ut ett mindre skadestånd.

Hur kan du gå vidare?
Det är arbetsgivaren som är skyldig att anmäla varje misstanke om arbetsskada, meddela därför din arbetsgivare om olyckan. Anmälan om arbetsskada ska egentligen göras omedelbart efter olycksfallet, men eftersom det bara har gått knappt ett halvår bör det inte vara försent att anmäla. Om arbetsgivaren inte anmäler arbetsskadan kan du göra det själv genom att fylla i ett formulär som du hittar HÄR.   

Du kan även begära skadestånd av fastighetsägaren genom att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. HÄR kan du läsa mer om hur du gör det. Tänk dock på att det både kostar pengar och tid att ta upp en process i domstol.

Om du behöver ytterligare hjälp med din arbetsskada eller om du behöver hjälp med att utforma en stämningsansökan är du välkommen att kontakta våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

Bästa hälsningar,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.