Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Giltighet av avtal om abort med mera

Om jag förstått rätt så är det lagligt att spela in en konversation så länge minst en av deltagarna är medveten om och godkänner det, och en inspelning skulle kunna användas som giltigt bevis även om den var olagligt inspelad tack vare fri bevisföring.

Om vi säger att jag en man och en kvinna har en relation och de bestämmer sig för att de ska ha sex. De kommer överens muntligt om att båda vill ha oskyddat sex. De kommer även överens muntligt om att de inte har för avsikt att göra barn, och att om hon trots allt skulle bli gravid så lovar hon att antingen göra abort, adoptera bort barnet eller behålla barnet utan att mannen påtvingas några juridiska eller ekonomiska skyldigheter.

Om hon sedan föder barnet, behåller barnet, ber honom hjälpa till att uppfostra och/eller försörja barnet, och blandar in lagen om han vägrar, hur skulle det sluta? Kan mannen hänvisa till det inspelade löftet?

Rådgivarens svar

2018-03-31

Hej och tack för din fråga.

Rätten att spela in samtal

Det är mycket riktigt tillåtet att spela in samtal som man själv deltar i, vilket följer av 4 kap. 9a § brottsbalken (BrB). Det stämmer också att inspelningar som skett i strid mot 4 kap. 9a § BrB eller andra lagrum ändå kan läggas fram som bevis i domstol enligt principen om fri bevisföring.

Avtal om abort

Ett avtal som det du beskriver skulle inte kunna göras gällande i domstol. Ett avtal om att göra abort sanktioneras inte av rättsordningen enligt principen om pactum turpe. I rättsfallet RH 2004:41 hade en man och en kvinna ingått ett avtal om att mannen skulle betala kvinnan 25 miljoner kronor i utbyte mot att kvinnan låtit utföra en abort. När kvinnan krävde betalning vägrade hovrätten pröva avtalet då de konstaterade att det var av otillbörlig karaktär och stred mot goda seder och därför inte var juridiskt giltigt. Därför skulle inte heller en fullgörelsetalan om abort enligt avtalet kunna prövas av domstol.

Avtal om adoption

Inte heller ett avtalsvillkor om att kvinnan ska adoptera bort barnet kommer att vara möjligt att hävda i domstol, även ett sådant villkor bör anses oförenligt med de etiska värden svensk rätt vilar på och ogiltigt enligt principen om pactum turpe.

Avtal om faderns ansvar

Det tredje avtalsvillkoret, som skulle innebära att mannen friskrivs från allt föräldraansvar, skulle inte heller vara giltigt. Det går inte att avtala bort föräldraskap. Om inte modern till barnet är gift vid födseln så har socialnämnden en skyldighet att utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs. En far till ett barn utom äktenskap kan inte förordnas som vårdnadshavare mot sin vilja, men har en underhållsskyldighet gentemot barnet som följer av sjunde kapitlet föräldrabalken och inte går att avtala bort. Faderskapet innebär också att barnet får arvsrätt efter fadern.

Har du fler frågor eller funderingar är det bara att återkomma!

Vänligen,

Henrik

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.