Jag har ett aktiebolag med anställda; min roll är influencer där jag jobbar med marknadsföring på sociala medier. Jag är en av de största i Sverige med en följarskara på över 8 miljoner. Jag blev nyligen omnämnd i Expressen där en självutnämnd expert på sociala medier går ut med information om var mina följare är ifrån, som absolut är felaktig (jag ser ju det själv i min statistik). Det påverkar direkt min möjlighet att kunna jobba i Sverige och jag riskerar att tappa både nuvarande kunder och framtida kunder. Hur ska jag ta detta vidare? Polisanmäla, skadestånd för potentiell utebliven inkomst, osv?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du har frågat om det du har blivit utsatt för är brottsligt (kan polisanmälas) respektive kan ge upphov till skadeståndsanspråk från din sida. Jag kommer att besvara den senare frågan först, av skäl som kommer att bli tydliga i mitt svar.
Skadestånd
Regler om skadestånd finns i skadeståndslagen. Lagen skiljer på tre typer av skada: personskada, sakskada och ren förmögenhetsskada. Den som förlorar pengar drabbas av ren förmögenhetsskada. Vi vet ännu inte huruvida du kommer att förlora pengar på grund av artikeln i Expressen, men ifall så sker så har du i så fall lidit ren förmögenhetsskada. Om rätten till skadestånd för ren förmögenhetsskada säger lagen följande:
Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan.
Det här har i princip inneburit att det krävs en brottslig gärning för att man som skadelidande ska få rätt till skadestånd för ren förmögenhetsskada. Riktigt så strikt har lagrummet dock aldrig tolkats. Det finns vissa undantag: framför allt uttryckliga undantag i andra lagar men också vissa undantag som framkommit i praxis (domar från Högsta domstolen). Inget av dessa undantag är dock tillgängliga på din situation, de gäller exempelvis uppmuntran till svikligt förledande av konkurrenter eller vårdslöshet vid ingående av avtal.
För att du ska ha rätt till skadestånd i din situation krävs därför att Expressens agerande anses brottsligt.
Förtal
De flesta brott regleras i brottsbalken, så även förtal (5 kap. 1 §).
Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.
Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.
Förtalsbrottet är uppdelat i två bedömningar, föredömligt representerade av varsitt stycke i förtalsregeln. Först görs bedömningen av "förtal i strikt mening" och sedan en försvarlighetsbedömning. Vi börjar med det förstnämnda.
Förtal i strikt mening
Här gäller det att bedöma om uppgiften som har lämnats är ägnad, det vill säga generellt sett duger till, att utsätta dig för andras missaktning. Det faktum att du har följare från en viss plats är inte ett sådant faktum som generellt sett gör att du utsätts för missaktning. Däremot låter det på dig som att det finns en underton av att du inte har presenterat dina följare på ett korrekt sätt. Då skulle förtalet istället bestå i att Expressen anklagar dig för att ljuga om dina följare och var de kommer ifrån, exempelvis för att skapa ett starkare varumärke. Det skulle i så fall vara ett sådant påstående som är ägnat att utsätta dig för andras missaktning. Det finns ju ett flertal exempel i influencervärlden på att allmänheten ser ner på de som exempelvis ljuger om sina lyssnar-/tittarsiffror för att få mer reklampengar.
Det finns således en möjlighet, beroende på hur Expressen har uttryckt sig, att deras artikel utgör förtal i strikt mening. Ifall vi konstaterar att så är fallet, vilket jag inte kan göra eftersom jag inte har tillgång till artikeln, måste vi därefter pröva försvarlighetsinväningen.
Försvarlighetsbedömningen
Även om ett uttalande utgör förtal i strikt mening behöver det inte vara brottsligt, så länge som det är försvarligt. Expressen är inte skyldiga att uttala sig om dig, men det är antagligen försvarligt eftersom du är en offentlig person med stort inflytande som (enligt Expressen) bygger på lögner om vilka du utövar inflytande över (dina följare). Frågan kommer därför i domstol antagligen att handla om vilka belägg Expressen hade för sin publicering, det vill säga om deras uppgift var sann eller om de hade anledning att tro att den var det. Här kan jag återigen inte ge något konkret svar, då jag inte har tillgång till artikeln och de källor som Expressen har.
Sammanfattning om förtal
För att artikeln ska räknas som förtal krävs att du utpekas som klandervärd. Så är exempelvis fallet om Expressen menar att du ljuger om dina följare för att verka mer inflytelserik än vad du är. Men även om du har rätt och Expressen fel så kan Expressen undkomma ansvar ifall de visar att de hade skäl att tro att de hade rätt, det vill säga ifall de hade trovärdiga källor (även om det visade sig att de hade fel). Det är alltså inte helt lätt att förutspå utgången i ett förtalsmål.
Rekommendation
Expressens artikel verkar kunna få stora konsekvenser för dina framtida affärsmöjligheter. Jag rekommenderar dig därför att kontakta en jurist. Förtal skiljer sig från andra brott på det sätt att man inte alltid får hjälp av staten (det vill säga en åklagare) utan ofta får driva målet själv. Därför blir det extra viktigt att rådgöra med en jurist; det är alltid lättare att vinna om man har stöd av en jurist än om man inte har det. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist, en juristbyrå som specialiserar sig på att biträda målsägande i rätten. Det bästa i din situation är att boka ett fysiskt möte, men det finns också möjlighet till telefonrådgivning.
Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.